Κυκλικά διπεπτίδια σε τρόφιμα και ποτά: σύνθεση, αναλυτικός προσδιορισμός και ταυτοποίηση μοριακών ειδών

Περίληψη

Οι 2,5-δικετοπιπεραζίνες (DKPs) είναι κυκλικά διπεπτίδια τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε μία ποικιλία φυσικών προϊόντων, ιδίως σε θερμικώς επεξεργασμένα ή ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά, παρέχοντας μια μεταλλική πικρή γεύση. Οι DKPS επιδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικών δράσεων, που πιθανόν οφείλονται στη μοριακή τους δομή, όπως αντιμικροβιακή, αντιική, αντιοξειδωτική, αντιυπεργλυκαιμική και αντιμεταλλαξιγόνο. Ο σκοπός της παρούσης μελέτης ήταν να αναπτυχθεί μεθοδολογία εκχύλισης των 2,5-δικετοπιπεραζινών από επεξεργασμένα τρόφιμα (ελιές, οίνος) όπως και να αναπτυχθούν μέθοδοι υγρής και αέριας χρωματογραφίας συγκριτικά, για το διαχωρισμό και την ταυτοποίηση των DKPS σε τρόφιμα και ποτά. Επίσης να αναπτυχθεί μέθοδος φασματομετρίας μάζας υψηλής ανάλυσης η οποία μέσω του μηχανισμού θραυσμάτωσης των 2,5-δικετοπιπεραζινών να ταυτοποιεί τον χημικό τύπο τους. Από τα αποτελέσματα της μελέτης τα οποία επιβεβαιώθηκαν με in silico υπολογισμούς ενέργειας DFT, εξηγήθηκε ο μηχανισμός θραυσμάτωσης των προτύ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Diketopiperazines (DKPs) are cyclic dipeptides which have been detected in a variety of natural products, especially in thermally treated or fermented foods and beverages, providing a metallic bitter taste. DKPs, mainly due to their characteristic heterocyclic system, have been reported to exhibit a broad spectrum of biological activities including antimicrobial, antiviral, antitumor, antihyperglycaemic and antimutagenic. The purpose of this study was to develop a liquid chromatography method for separation and identification of DKPs in complex matrices (i.e. food and beverages) as well as a high resolution mass spectrometry method providing accurate full scan MS and MSn data in order to investigate the fragmentation pattern and confirm the chemical formula and structure of DKPs containing aromatic amino acids. Our results which were supported by in silico DFT energy calculations, revealed different and common fragmentation pathways as well as a series of characteristic fragment ions w ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/42011
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/42011
ND
42011
Εναλλακτικός τίτλος
Circular dipptides in food and drinks: composition, determination and identification of molecular species
Συγγραφέας
Μπρατάκος, Σωτήριος (Πατρώνυμο: Μιχαήλ)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Ρηγανάκος Κυριάκος
Ντουρτόγλου Βασίλειος
Σινάνογλου Βασιλεία
Καραθάνος Βάιος
Σίσκος Μιχαήλ
Σακκάς Βασίλειος
Ζουμπουλάκης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
2,4 Δικετοπιπεραζίνες; Χρωματογραφία; Τρόφιμα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
1, xiii, 236 σ., εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)