Σχηματισμός βιοϋμενίων, απόκριση σε συνθήκες καταπόνησης και ποικιλομορφία γονιδίων λοιμωξιογόνου δράσης του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes

Περίληψη

Ο μικροοργανισμός Listeria monocytogenes είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλευρο βακτήριο, ικανό να ενυπάρχει ως σαπρόφυτο στο περιβάλλον και ως ενδοκυττάριο παθογόνο μέσα σε ξενιστή. Αποτελεί αιτία της τροφιμογενούς λοίμωξης «λιστερίαση», που είναι μια σοβαρή ασθένεια με υψηλής σημασίας επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στην οικονομία. Κατά τη διάρκεια της σαπροφυτικής του μορφής ζωής, αποικεί σε βιοτικές και αβιοτικές επιφάνειες, σχηματίζοντας βιοϋμένια, ενώ ως παθογόνο μέσα σε ξενιστή, επιδεικνύει διάφορα επίπεδα λοιμωξιογόνου δράσης. Η ευρεία διάδοση του παθογόνου στο περιβάλλον, το καθιστά ικανό να επιμολύνει φρέσκα φυτικά προϊόντα σε οποιαδήποτε φάση της καλλιέργειας, συγκομιδής ή επεξεργασίας τους. Κατά τη φύλαξη των φυτικών προϊόντων σε χαμηλές θερμοκρασίες, το παθογόνο αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες που πιθανόν να επηρεάσουν τη φυσιολογία του.Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε με τους εξης στόχους: (α’) την εξέταση της προσαρμοστικής συμπεριφοράς του παθογόνου σε φρέσκα φυτικά προϊόντα, ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Listeria monocytogenes is a versatile bacterium, able to exist as a saprophyte in the environment or as an invasive intracellular pathogen in the host. It is the causative agent of foodborne listeriosis, a severe disease with high impact outbreaks. During its saprophytic life cycle, it forms biofilms on biotic and abiotic surfaces, while once in the host it presents variable levels of pathogenicity. L. monocytogenes is widespread in the environment and may contaminate fresh produce during pre-harvest or post-harvest treatments. Under cold storage, pathogen may encounter hostile conditions, which will possibly affect its physiology. The present thesis was conducted pursuing the following objectives: (i) to examine the adaptive behavior of the pathogen when it contaminates and stored on fresh produce, in terms of its subsequent response to food related stress factors (i.e., acid, osmotic and heat stress) (CHAPTER 2); (ii) to study the correlation between biofilm formation and resistance ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40438
ND
40438
Εναλλακτικός τίτλος
Biofilm formation, stress responses and virulence genes diversity in Listeria monocytogenes
Συγγραφέας
Ποιμενίδου, Σοφία Βαλέρι
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Σκανδάμης Παναγιώτης
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Δροσινός Ελευθέριος
Γκόβαρης Αλέξανδρος
Μποζιάρης Ιωάννης
Καραντζάς Κίμων-Ανδρέας
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Βιολογικές Επιστήμες
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Listeria monocytogenes; Παθογόνο; Προσαρμοστικότητα; Φυτικά προϊόντα; Ανθεκτικότητα; Διαστελεχιακή παραλλακτικότητα; Πολυμορφισμός
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
133 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.