Βιοτεχνολογική επεξεργασία υποστρωμάτων με βάση τα υγρά απόβλητα ελαιουργίας: παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας με χρήση στελεχών των ζυμών Yarrowia lipolytica και Saccharomyces cerevisiae

Περίληψη

Στην παρούσα μελέτη, η οποία αποτελείται από τέσσερα μέρη, διερευνήθηκε η ικανότηταδύο ειδών ζυμομυκήτων, του Yarrowia lipolytica [στελέχη ACA-YC 5028, ACA-YC 5033 καιW29 (ATCC 20460)] και του Saccharomyces cerevisiae (στέλεχος MAK-1) να αυξηθούν σευποστρώματα με βάση τα υγρά απόβλητα ελαιουργίας (ΥΑΕ) ώστε να παραχθούν πολύτιμοιμεταβολίτες (βιομάζα, αιθανόλη, κιτρικό οξύ και κυτταρικά λιπίδια) χρήσιμοι στη ΒιομηχανικήΒιοτεχνολογία και την Τεχνολογία Τροφίμων και ταυτοχρόνως να μειωθεί η ρυπογόνος δύναμη τουαποβλήτου μέσω της μείωσης της συγκέντρωσης των φαινολικών ενώσεων αλλά και του χρώματόςτου.Στο πρώτο μέρος, διερευνήθηκε η ικανότητα τριών στελεχών της ζύμης Y. lipolytica νααυξηθούν σε υποστρώματα με βάση τα ΥΑΕ υπό ασηπτικές συνθήκες σε ανακινούμενες φιάλες,ώστε να παραχθεί βιομάζα, κιτρικό οξύ και κυτταρικά λιπίδια υπό συνθήκες περιοριστικές σεάζωτο [αρχική συγκέντρωσης γλυκόζης (Glc0) ~35.0 g L−1, αρχικός λόγος άνθρακα/αζώτου (C/N)~85] και υπό συνθήκες περιοριστικές σε άνθρακα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The ability of two yeast species, Yarrowia lipolytica [strains ACA-YC 5028, ACA-YC 5033and W29 (ATCC 20460)] and Saccharomyces cerevisiae (strain MAK-1), to simultaneouslybioremediate (reduce phenolic content and color) olive mill wastewater (OMW)-based media andproduce (high-) added value products (yeast biomass, citric acid, ethanol, cellular lipids) wasassessed at the present study, which is divided in four main parts: In the first part of this work, theability of three Yarrowia lipolytica strains to grow on and convert glucose-enriched OMWs intomicrobial mass, cellular lipids and citric acid in aseptic shake-flask cultures was assessed.Decolorization (~63%) and removal of phenolic compounds (~34% w/w) occurred. In nitrogenlimitedcultures citric acid in non-negligible quantities was produced [maximum citric acid (Citmax)~18.1 g L−1; total citric acid yield on glucose consumed (YCit/Glc) ~0.51 g g−1] but adaptation ofcultures to media supplemented with OMWs reduced the final citric a ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/38910
ND
38910
Εναλλακτικός τίτλος
Biotechnological treatment of olive mill wastewaters-based media: production of added-value compounds with the use of strains of yeasts Yarrowia lipolytica and Saccharomyces cerevisiae
Συγγραφέας
Σαρρής, Δημήτριος Ιωάννης
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Παπανικολάου Σεραφείμ
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Κουτίνας Απόστολος
Αγγελής Γεώργιος
Κέκος Δημήτριος
Φιλιππούσης Αντώνιος
Χατζηνικολάου Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Υγρά απόβλητα ελαιουργείου; Μελάσσα ζαχαροκάλαμου; Κιτρικό οξύ; Βιο-αιθανόλη; Κυτταρικά λιπίδια; Βιοτροποποίηση αποβλήτων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
269 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.