Περίληψη
Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκαν φυτοχημικά τα φύλλα της Olea europaea cv. koroneiki και τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων, απομονώθηκαν συνολικά 20 φυσικά προϊόντα και παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι πορείες και τα αποτελέσματα. Η επιλογή των φύλλων και των υγρών αποβλήτων έγινε διότι αποτελούν παραπροϊόντα της ελαιουργίας αλλά ταυτόχρονα και πλούσια πηγή πολυφαινολικών ενώσεων. Επιγραμματικά στην παρούσα εργασία: Τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων (κατσίγαρος) υποβλήθηκαν σε κατεργασία με ρητίνες προσρόφησης XAD16 και XAD7ΗΡ, με αποτέλεσμα την παραγωγή 2 κλασμάτων, ενός που ήταν εμπλουτισμένο σε πολυφαινόλες και ενός που περιείχε τις χρωστικές της ελιάς αντίστοιχα. Το κλάσμα που προέκυψε από την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων με ρητίνη προσρόφησης XAD16 εισήλθε στους χρωματογραφικούς διαχωρισμούς. Απομονώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν συνολικά 11 δευτερογενείς μεταβολίτες που κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες φυσικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ανήκουν στα ιριδοειδή, φλαβονοειδή και φαινολικά παράγωγα Από ...
Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκαν φυτοχημικά τα φύλλα της Olea europaea cv. koroneiki και τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων, απομονώθηκαν συνολικά 20 φυσικά προϊόντα και παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι πορείες και τα αποτελέσματα. Η επιλογή των φύλλων και των υγρών αποβλήτων έγινε διότι αποτελούν παραπροϊόντα της ελαιουργίας αλλά ταυτόχρονα και πλούσια πηγή πολυφαινολικών ενώσεων. Επιγραμματικά στην παρούσα εργασία: Τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων (κατσίγαρος) υποβλήθηκαν σε κατεργασία με ρητίνες προσρόφησης XAD16 και XAD7ΗΡ, με αποτέλεσμα την παραγωγή 2 κλασμάτων, ενός που ήταν εμπλουτισμένο σε πολυφαινόλες και ενός που περιείχε τις χρωστικές της ελιάς αντίστοιχα. Το κλάσμα που προέκυψε από την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων με ρητίνη προσρόφησης XAD16 εισήλθε στους χρωματογραφικούς διαχωρισμούς. Απομονώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν συνολικά 11 δευτερογενείς μεταβολίτες που κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες φυσικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ανήκουν στα ιριδοειδή, φλαβονοειδή και φαινολικά παράγωγα Από τα απομονωθέντα μόρια, 2 αποτελούν νέα φυσικά προϊόντα. Πρόκειται για τον μεθυλεστέρα του 2-[5-αιθ-(Ε)-υλιδενο-2-οξο- τετραϋδροπυραν-4-υλ] ακρυλικού οξέος και τον μεθυλεστέρα του 1- μέθυλο-7-οξο-6,7,9,10-τετραϋδρο-1Η, 5Η-πυρανο[3,4-c]πυρανο-4- καρβοξυλικού οξέος Μελετήθηκε φυτοχημικά το ακετονικό εκχύλισμα των φύλλων της Olea europaea cv. koroneiki. Απομονώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν συνολικά 9 δευτερογενείς μεταβολίτες που κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες φυσικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, ανήκουν στα ιριδοειδή, φλαβονοειδή, τριτερπένια και φαινολικά παράγωγα (φαινολικά οξέα, φαινυλαιθανόλες). Από τα απομονωθέντα μόρια, 1 απαντάται για πρώτη φορά στην Olea europaea. Πρόκειται για τον 8-επι-κινγκισίδη. Αναπτύχθηκε συνολικά μία διαδικασία υψηλής τεχνολογίας, αξιοποίησης των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων, κατά την οποία ανακτώνται οι φυσικές πολυφαινόλες και παράλληλα απομακρύνονται από το περιβάλλον χιλιάδες τόνοι υγρών αποβλήτων Αναπτύχθηκε κατάλληλη μεθοδολογία για την απομόνωση ολευρωπεΐνης, υδροξυτυροσόλης, λακτόνης και τυροσόλης σε βιομηχανικά κλίμακα. Μελετήθηκε η περιέκτικότητα των αφεψημάτων που προέρχονταν από τα φύλλα 10 διαφορετικών Ελληνικών καλλιεργούμενων ποικιλιών ελιάς σε ολευρωπεΐνη, ελενολικό οξύ, τυροσόλη και 5-(αιθυλιδενο-2-οξο- τετραϋδρο-πυρανυλ-4-) οξικό οξύ (Λακτόνη) και παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσά τους. Πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε κουνέλια in vivo όπου η ολευρωπεΐνη εμφάνισε σημαντική αντι-ισχαιμική, αντιοξειδωτική και υπολιπιδαιμική δράση Πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε αρουραίους in vivo στα οποία παρατηρήθηκε δράση της ολευρωπεΐνης κατά της οστεοπόρωσης, ενώ εξετάστηκε και η πιθανότητα η δράση αυτή να είναι δοσοεξαρτόμενη.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Olea europaea leaves and olive mill waste waters (OMWW) were studied phytochemically, 20 natural products were isolated. The analytical courses and results were presented in the present PhD Thesis. A brief description of the results follows. Olive mill wate waters were subjected to elaboration with adsorption resins XAD16 and XAD7HP, resulting in the production of 2 fractions, one enriched with polyphenols and one containing the colorants of the olive tree, respectively. The methanol fraction that resulted from the elaboration with resins XAD16 of the olive mill waste waters was studied phytochemically. In total 11 secondary metabolites were isolated and identified, which can be categorized to 3 natural products categories. Specifically, they belong to iridoids, flavonoids and phenolic derivatives (phenolic acids, phenylethanols). From the isolated products, 2 are new natural products. These are the 2-[5- eth-(Ζ)-ylidene-2-oxo-tetrahydro-pyran-4-yl] acrylic acid methyl ester και τον 1- ...
Olea europaea leaves and olive mill waste waters (OMWW) were studied phytochemically, 20 natural products were isolated. The analytical courses and results were presented in the present PhD Thesis. A brief description of the results follows. Olive mill wate waters were subjected to elaboration with adsorption resins XAD16 and XAD7HP, resulting in the production of 2 fractions, one enriched with polyphenols and one containing the colorants of the olive tree, respectively. The methanol fraction that resulted from the elaboration with resins XAD16 of the olive mill waste waters was studied phytochemically. In total 11 secondary metabolites were isolated and identified, which can be categorized to 3 natural products categories. Specifically, they belong to iridoids, flavonoids and phenolic derivatives (phenolic acids, phenylethanols). From the isolated products, 2 are new natural products. These are the 2-[5- eth-(Ζ)-ylidene-2-oxo-tetrahydro-pyran-4-yl] acrylic acid methyl ester και τον 1-methyl-7-oxo-6,7,9,10-tetrahydro-1Η, 5Η-pyrano[3,4-c]pyran-4- carboxylic acid methyl ester The acetone extract of the leaves of Olea europaea family Oleacea was studied. In total 9 secondary metabolites were isolated and identified, which can be categorized to 4 natural products categories. Specifically, they belong to iridoids, flavonoids, triterpenoids and phenolic derivatives (phenolic acids, phenylethanols). From the isolated products 1 is encountered for the first time in Olea europaea. This was 8-epi-kingiside. Conclusively, a high technology procedure of exploitation of the olive mill waste water was developed, during which natural polyphenols are recovered and at the same time thousands tones of olive mill waste waters, which are a source of pollution, are removed from the environment. A procedure was developed for the isolation of oleuropein, hydroxytyrosol, tyrosol and lactone in large quantities Quantitation of oleuropein and related metabolites in decoctions of Olea europaea leaves from ten Greek cultivated varities by HPLC was performed The anti-ischemic, antioxidative and hypolipidemic effect of oleuropein in anesthetized rabbits was studied In vivo experiments were conducted in order to confirm if oleuropein prevents inflammation-induced bone loss in the ovarictomised rat and for the dose-response study of its effect
περισσότερα