Ανίχνευση αντιβιοαντοχών στελεχών μικροοργανισμών σε παραδοσιακά ζυμωμένα γαλακτομικά προϊόντα

Περίληψη

Τα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα της Μυκόνου, Τυροβολιά και Κοπανιστή, παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα αιγοπροβάτων και βοοειδών, χωρίς την προσθήκη καλλιεργειών. Χαίρουν εξαιρετικής φήμης λόγω των πολύ θετικών οργανοληπτικών τους ιδιοτήτων. Αποτελούν καύχημα της τοπικής κοινωνίας και σημαντικό μέγεθος της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Στην παρούσα μελέτη η δειγματοληψία έγινε απευθείας από τους παραγωγούς. Η απομόνωση και η ταυτοποίηση των ειδών του γένους Lactobacillus έγιναν με την μέθοδο της επιλεκτικής καλλιέργειας σε MRS άγαρ και με την χρήση του συστήματος API 50 αντίστοιχα. Από την Τυροβολιά απομονώθηκαν τα εξής 18 είδη: L. acidophilus, L. brevis, L. curvatus, L. helveticus, L. plantarum, L. paraplantarum, L. crispatus, L, johnsonii, L. delbrueckii subsp lactis, L. delbrueckii subsp bulgaricus, L. gasseri, L. fermentum, L. rhamnosus, L. sakei, L. casei subsp casei, L. casei subsp pseudoplantarum, L. salivarius και L. pentosus. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη επιστημ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

“Kopanisti” and “Tyrovolia” are traditional artisan cheeses made in Mykonos, Greece, from raw (not pasteurized) milk of cows, goats and ewes. Their organoleptic properties are exquisite and they are considered of high nutritional value. Lactobacilli isolated from the microflora of Tyrovolia belong to the following 18 species: L. acidophilus, L. brevis, L. curvatus, L. helveticus, L. plantarum, L. paraplantarum, L. crispatus, L, johnsonii, L. delbrueckii subsp lactis, L. delbrueckii subsp bulgaricus, L. gasseri, L. fermentum, L. rhamnosus, L. sakei, L. casei subsp casei, L. casei subsp pseudoplantarum, L. salivarius and L. pentosus. The present results represent the first scientific approach to study the cheese Tyrovolia. Lactobacilli isolated from Kopanisti belong to the following 17 species: L. helveticus, L. pentosus, L. acidophilus, L. johnsonii, L. delbrueckii subsp bulgaricus, L. rhamnosus, L. delbrueckii subsp lactis, L. fermentum, L. salivarius, L. curvatus, L. plantarum, L. pa ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/37927
ND
37927
Εναλλακτικός τίτλος
Isolation of microbial resistant strains in artisan tradiotional fermented dairy products
Συγγραφέας
Ρόζος, Γεώργιος Ιωάννης
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Μικροβιολογίας Βιοτεχνολογίας και Υγιεινής Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Δεμερτζής Παναγιώτης
Ακρίδα Κωνσταντούλα
Άμπας Ζαφείρης
Αλεξόπουλος Αθανάσιος
Πλέσσας Σταύρος
Σιναπίδου Ευαγγελία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Άλλες Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Αντιβιοάντοχα; Παραδοσιακά; Ζυμωμένα; Προϊόντα; Στελέχη; Μικροοργανισμοί
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
439 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.