Ψυχρή παστερίωση υγρών τροφίμων με μικρο- και νανο- σωληνωτή κυτταρίνη

Περίληψη

Η συντήρηση των τροφίμων και η αντιμετώπιση της μικροβιακής αλλοίωσης ανέκαθεν αποτελούσε κύριο ζήτημα για την βιομηχανία τροφίμων. Η αυξανόμενη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού για λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία και αυθεντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά έχουν στρέψει το επιστημονικό ενδιαφέρον σε νέες μη-θερμικές μεθόδους συντήρησης. Σε αυτή την εργασία, παρουσιάζεται μια νέα μέθοδος παστερίωσης σε χαμηλές θερμοκρασίες (4°C) με τη χρήση ενός φυσικού υλικού, της μικρο/νανο-σωληνωτής κυτταρίνης (ΣΚ), με στόχο τη μικροβιολογική σταθερότητα των προϊόντων. Η σωληνωτή κυτταρίνη προέκυψε ύστερα από την απολιγνινοποίηση πριονιδιού πεύκου και χρησιμοποιήθηκε ως υλικό του φίλτρου της ψυχρής παστερίωσης. Υγρά τρόφιμα, και συγκεκριμένα ερυθρός και λευκός οίνος, μπύρα και χυμός μήλου επιμολύνθηκαν με αλλοιωγόνους για αυτά μικροοργανισμούς (S. cerevisiae, A. pasteurianus, L. brevis, L. plantarum). Ακολούθησε η διέλευση τους από το φίλτρο της ΣΚ στο συνεχές σύστημα της ψυχρή ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Food preservation and spoilage has always been an issue of major concern for food industry. The consumers increasing demand for minimally processed food with high nutritional value and original organoleptic characteristics has focused the scientific interest on non thermal preservation methods.In this study, a novel pasteurization method at low temperatures (4°C) is proposed. A natural material, micro/nano-tubular cellulose (TC) is involved in this pasteurization technique for microbial stabilization of the treated foods. Tubular cellulose is obtained after pine sawdust delignification and it was used as a filter material for the cold pasteurization system. Various liquid foods and in specific red and white wine, beer as well as apple juice were deliberately contaminated with microorganisms (S. cerevisiae, A. pasteurianus, L. brevis, L. plantarum) that usually cause spoilage to them. Each liquid food was pumped through the filter of the cold pasteurization system and the microbial load ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/37102
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/37102
ND
37102
Εναλλακτικός τίτλος
Cold pasteurization of liquid foods with micro- and nano- tubular cellulose
Συγγραφέας
Γιαλλελή, Αγγέλικα-Ιωάννα του Ιωάννης
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Μπεκατώρου Αργυρώ
Παπαμιχαήλ Εμμανουήλ
Δεμερτζής Παναγιώτης
Πλέσσας Σταύρος
Σουπιώνη Μαγδαληνή
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ψυχρή παστερίωση; Κυτταρίνη; Οίνος; Μπύρα; Οινοποίηση; Χυμός μήλου
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
6, xxiv, 241 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.