Βιοενθυλάκωση της κουρκουμίνης σε κύτταρα Saccharomyces cerevisiae: μελέτη φυσικοχημικών παραμέτρων και εφαρμογή σε τρόφιμα
Περίληψη
Στην παρούσα διατριβή αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα των κυττάρων του Saccharomyces cerevisiae, του ζυμομύκητα της αρτοποιίας και της ζυθοποιίας, να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενθυλάκωσης. Ως διατροφοδραστικό συστατικό επιλέχθηκε η κίτρινη χρωστική κουρκουμίνη, βασικό συστατικό του φυτού Curcuma longa, με φαρμακευτική δράση. Η ενθυλάκωσή της επιβάλλεται λόγω της ανύπαρκτης υδατοδιαλυτότητας και της ευαισθησίας της σε αλκαλικό περιβάλλον, στο φώς και τη θέρμανση. Μελέτες με Μικροσκόπηση Φθορισμού, με Διαφορική Θερμιδομετρία Σάρωσης (DSC) και με Φασματοσκοπία Υπερύθρου (FT-IR) έδειξαν την επιτυχή ενθυλάκωση της κουρκουμίνης και τις αλληλεπιδράσεις της με τα κύτταρα. Η κουρκουμίνη ενσωματώνεται στην πλασματική μεμβράνη, ωστόσο υπάρχουν και μόριά της που αλληλεπιδρούν με συστατικά του κυτταρικού τοιχώματος. Η αποτελεσματικότητα της ενθυλάκωσης εκφράστηκε ποσοτικά με την % κ.β. περιεκτικότητα των μικροκαψουλών σε κουρκουμίνη (% Encapsulation Yield) και με την απόδοση της ενθυλάκωσης (% Εncap ...
περισσότερα
![]() | |
![]() | Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (14.28 MB)
(Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
|
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
|
Στατιστικά χρήσης

ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.

ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.