Μελέτη αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων ελαίων με αναλυτικές φασματοχημικές τεχνικές

Περίληψη

Η διατριβή αυτή ασχολείται με την ανάπτυξη και επικύρωση φασματοχημικών αναλυτικών μεθόδων εκτίμησης των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων εδώδιμων ελαίων. Τα έλαια και ιδιαιτέρως τα ελαιόλαδα είναι γνωστό ότι εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όλες οι μέθοδοι που αναφέρονται στη βιβλιογραφία εκτιμούν την αντιοξειδωτική ικανότητα υδρόφιλων εκχυλισμάτων ελαίων. Σπάνιες είναι οι αναφορές για μεθόδους εκτίμησης της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας των ελαίων ή των λιπόφιλων εκχυλισμάτων αυτών και οι αναφορές αυτές είναι κυρίως πειράματα οξειδωτικής σταθερότητας με έμμεσο και εμπειρικό υπολογισμό της αντιοξειδωτικής ικανότητας. Κύρια αιτία για την έλλειψη μεθόδων προσδιορισμού της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας εδώδιμων ελαίων είναι η δυσκολία εύρεσης κατάλληλου διαλύτη που να διαλυτοποιεί το έλαιο αλλά και τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται στη μέθοδο χωρίς να σχηματίζονται κολλοειδή διαλύματα.Στα πλαίσια αυτής της εργασίας αναπτυχθήκαν και επικυρώθηκαν οι παρακάτω εννέα αναλυτι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This thesis deals with the development and validation of spectrophotometric analytical methods for the determination of the antioxidant properties of edible oils. Edible oils and especially olive oils are known for their strong antioxidant properties. A number of assays for the evaluation of the antioxidant activity of edible oils have been published but most of them refer to the hydrophilic extracts of the oils. There are only few assays, which study the antioxidant properties of total oil, mainly by using stability tests. This is due to the difficulty in finding the appropriate solvent, which dissolves both oil and the reagents, used in the method, without formation of turbid solutions.In this work, the following nine spectrophotometric analytical methods, able to estimate the antioxidant properties of edible oils, have been developed and validated: (a) a modified DPPH method, (b) a modified ABTS method, (c) a modified CUPRAC method, (d) a modified Fe-phenanthroline method, (e) a che ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/29167
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/29167
ND
29167
Εναλλακτικός τίτλος
Investigation of antioxidant properties of oils by using analytical spectrochemical techniques
Συγγραφέας
Χριστοδουλέας, Διονύσιος του Χρήστος
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Καλοκαιρινός Αντώνιος
Κουππάρης Μιχαήλ
Ευσταθίου Κωνσταντίνος
Μαυρομούστακος Θωμάς
Παπαδόπουλος Κυριάκος
Δημοτικάλη Δήμητρα
Οικονόμου Αναστάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Φασματοφωτομετρία; Χημειοφωταύγεια; Αντιοξειδωτική δράση; Ενεργές μορφές οξυγόνου; Φθορισμομετρία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
211 σ., πιν., σχημ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)