Η επίδραση της μεσογειακής διατροφής και επιμέρους συστατικών της σε παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο

Περίληψη

Το μεταβολικό σύνδρομο, χαρακτηρίζεται από διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης και ινσουλίνης, κεντρική παχυσαρκία, ήπια δυσλιπιδαιμία και υπέρταση, ενδοθηλιακή και αιμοστατική δυσλειτουργία, και από χαμηλή κατάσταση φλεγμονής. Το σύνολο των παραπάνω παραγόντων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από τα επίπεδα LDL-χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη. Η ακριβής αιτία του μεταβολικού συνδρόμου παραμένει άγνωστη, αλλά είναι πιθανό το σύνδρομο αυτό να προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων παραγόντων στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή, με πιθανό μηχανισμό, σύμφωνα με επιδημιολογικές και πειραματικές μελέτες, το οξειδωτικό στρες. Επιδημιολογικές μελέτες όπως η μελέτη της Αττικής και η μελέτη SUN, έδειξαν ότι προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, ενώ υπάρχουν δύο κλινικές μελέτες που μελέτησαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στο μεταβολικό σύνδρομο (Espos ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Metabolic syndrome is characterized by impaired glucose and insulin metabolism, abdominal obesity, dyslipidaemia and hypertension, hemostatic and endothelial dysfunction, and low grade inflammation. These factors increase the risk of developing cardiovascular disease independently of LDL-cholesterol levels as well as increase the risk for diabetes mellitus.So far, the exact cause of metabolic syndrome remains unknown, but it is likely that this syndrome is the result of a complex interplay between different factors including diet, and possible mechanism involved in the appearance of metabolic syndrome according to epidemiological and experimental studies suggest to be oxidative stress.Epidemiological studies such as the study of Attica and SUN study, showed that adherence to the Mediterranean diet is associated with lower incidence of metabolic syndrome. Mediterranean diet and its effect on metabolic syndrome is also studied in three clinical trials (Esposito et al., 2004 and Salas -S ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/28736
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/28736
ND
28736
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of the mediterranean diet and its components on risk factors for cardiovascular disease in patients with metabolic syndrome
Συγγραφέας
Κολομβότσου, Αναστασία-Κωνσταντίνα του Ιωάννης
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων. Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Ζαμπέλας Αντώνιος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Λεκάκης Ιωάννης
Καψοκεφάλου Μαρία
Ραλλίδης Λουκιανός
Μουτζούρης Κωνσταντίνος
Βλαχόπουλος Χαράλαμπος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Μεσογειακή διατροφή; Μεταβολικό σύνδρομο; Καρδιαγγειακά νοσήματα; Αντιοξειδωτικά; Οξειδωτικό στρες; Ενδοθηλιακή λειτουργία; Κοιλιακή παχυσαρκία; Αντίσταση στην ινσουλίνη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
274 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)