Σχεδιασμός και αξιολόγηση προγράμματος διατροφικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

Περίληψη

Εισαγωγή: Ο τρόπος ζωής και κυρίως οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα συνδέονται ισχυρά με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων (ΚΝ). Η χρήση λειτουργικών τροφίμων έχει φανεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση παραγόντων κινδύνου για ΚΝ, όπως η δυσλιπιδαιμία και η υπέρταση. Το όφελος της συνδυαστικής χρήσης ενός λειτουργικού τροφίμου με την παρακολούθηση συμβουλευτικών συνεδριών που στοχεύουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχει μελετηθεί ακόμα διεξοδικά.Σκοπός: Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η αξιολόγηση ενός τρίμηνου προγράμματος παρέμβασης, που συνδύαζε συμβουλευτική στον τρόπο ζωής, με παράλληλη χρήση εμπλουτισμένου γάλατος χαμηλών λιπαρών με φυτικές στερόλες, ω-3 και ω-6 λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του προγράμματος αξιολογήθηκε βάσει συμπεριφοριστικών, ανθρωπομετρικών και βιοχημικών παραγόντων κινδύνου για ΚΝ.Μέθοδοι-υλικά: Η παρέμβαση διήρκησε τρείς μήνες. Τον πληθυσμό ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Introduction: Cardiovascular disease (CVD) is strongly related to lifestyle factors, especially unhealthy dietary habits and physical inactivity. The use of different functional foods has been shown to have favorable effects in reducing some of the main CVD risk factors such as dyslipidemia and hypertension. The benefits of the use a functional food on top of lifestyle counseling have not been thoroughly studied yet. Aim: The aim of this study was to design, implement and evaluate the effectiveness of a three-month intervention program on behavioral, anthropometric and biochemical risk factors of CVD, combining lifestyle counseling with the consumption of a low fat milk fortified with phytosterols, n-3 and n-6 fatty acids, vitamins and antioxidants.Methods: The intervention lasted for three months. The study population consisted of 108 volunteers (59 men and 49 women) aged 40-60 years, with mild hypercholesterolemia, without medication and without other metabolic disorders. Volunteers ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/34889
ND
34889
Εναλλακτικός τίτλος
Design and evaluation of a nutrition intervention program preventing risk factors for cardiovascular disease
Συγγραφέας
Πετρογιάννη, Μαρία του Ζαχαρίας
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Μανιός Ιωάννης
Αντωνοπούλου Σμαραγδή
Πιτσαβός Χρήστος
Ζαμπέλας Αντώνιος
Καψοκεφάλου Μαρία
Κοντογιάννη Μερόπη
Νομικός Τζώρτζης
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Διατροφική παρέμβαση; Καρδιαγγειακά νοσήματα; Εμπλουτισμένο προϊόν; Παράγοντες κινδύνου
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
127 σ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)