Χρήση ακινητοποιημένων σε άμυλο και αμυλούχες πρώτες ύλες βιοκαταλυτών στην οινοποίηση σε πιεστή και λυοφιλιωμένη μορφή

Περίληψη

Η διατριβή αυτή έχει ως κύριο στόχο την παρασκευή νέων βιοκαταλυτών με ακινητοποιημένα κύτταρα σε αμυλούχα γεωργικά προϊόντα και άμυλο για οινοποίηση σε συνήθεις και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Στην αρχή μελετήθηκε η δυνατότητα παρασκευής των νέων βιοκαταλυτών και έγιναν πειράματα για την ακινητοποίηση κυττάρων S. cerevisiae ΑΧΑΖ 1 σε κάθε ένα αμυλούχο γεωργικό προϊόν, πατάτα, σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτο και άμυλο αραβοσίτου και σιταριού, ενώ έγιναν πειράματα και για την εύρεση των βέλτιστων συνθηκών ακινητοποίησης και μελετήθηκε για το κάθε ένα η επίδραση του pH και της ποσότητας του φορέα και των κυττάρων στην ακινητοποίηση. Στη συνέχεια μελετήθηκε η ζυμωτική ικανότητα των νέων βιοκαταλυτών με επαναλαμβανόμενες ζυμώσεις γλυκόζης και γλεύκους με διάφορες αρχικές συγκεντρώσεις σακχάρου σε συνήθεις και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το παραπάνω σύστημα εφαρμόστηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα pilot plant και συγκεκριμένα ο βιοκαταλύτης με κύτταρα ακινητοποιημένα σε σιτάρι χρησιμοποιήθηκε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The main interest of this thesis is the production of new biocatalysts with immobilised cells on starchy agricultural products and starch for wine making at ambient and extremely low temperatures. Firstly, the production of new biocatalysts is reported Biocatalysts were prepared by immobilisation of cells of S. cerevisiae AXAZ-1 on starchy agricultural products such as potato wheat barley and corn Starch from corn and wheat was also used. The immobilisation was confirmed by electron micrographs and by repeated batch fermentations of glucose. This is the first time that these products are used as supports in immobilisation experiments carried out in order to find the best immobilisation conditions. Therefore, the effect of pH and concentration of support and cells were examined. Subsequently, the fermentation ability of the new biocatalysts was studied with repeated batch fermentations of glucose and grape must using different initial concentrations of sugars at ambient and extremely lo ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/26994
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26994
ND
26994
Εναλλακτικός τίτλος
Use of immobilized cells on starch and starchy raw materials in wet and freeze dried form in wine making
Συγγραφέας
Κανδύλης, Παναγιώτης του Ζώης
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Ψαριανός Κωνσταντίνος
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Σουπιώνη Μαγδαληνή
Μπεκατώρου Αργυρώ
Κουρκουτάς Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ακινητοποίηση; Άμυλο; Οινοποίηση; Λυοφιλίωση; Πτητικές ενώσεις; Αλκοολική ζύμωση; Αμυλούχες πρώτες ύλες; Βιοαντιδραστήρας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
241 σ., εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)