Ανάπτυξη μεθόδου μέτρησης χρώματος νωπών αγροτικών προϊόντων με ανάλυση ψηφιακών εικόνων

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις ποιοτικού ελέγχου έχουν να κάνουν με την έρευνα και τη βελτιστοποίηση, κυρίως, μη καταστροφικών μεθόδων. Λόγω των νέων απαιτήσεων, η χρήση της ψηφιακής κάμερας στον ποιοτικό έλεγχο της εμφάνισης των φυτικών οργάνων και τροφίμων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην παρούσα εργασία και με σκοπό την ανάπτυξη μίας αντικειμενικής μεθόδου εκτίμησης του χρώματος των αγροτικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε κατασκευή διάταξης λήψης εικόνων και αναπτύχθηκε λογισμικό ανάλυσης για τον προσδιορισμό του χρώματος.Στη μελέτη/αξιολόγηση της διάταξης και της μεθόδου πραγματοποιήθηκαν πειράματα δοκιμών μέτρησης χρώματος αγροτικών προϊόντων με παράλληλη χρήση/σύγκριση χρωματομέτρου. Τα προϊόντα προς αξιολόγηση, καθώς και οι χειρισμοί που πραγματοποιήθηκαν, επιλέχθηκαν με τα παρακάτω κύρια κριτήρια:1. Μορφολογία φυτικού οργάνου.2. Χρωματισμός.3. Μετασυλλεκτική συμπεριφορά κατά τη συντήρηση.Επιπλέον των μετρήσεων χρώματος, στα πειράματα αυτά πραγματοποιήθηκαν δοκιμές και σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the recent years, quality control requirements are associated with research and improvement, which mainly focused on non-destructive techniques. According to this fact, the use of digital cameras for enhancing quality control of agricultural products and foods, is of particularly interesting. In the present work, in order to develop an objective method for colour assessment of agricultural products, an image capturing rig was manufactured in our lab accompanied from a tailor made image analysis software for the colour determination.In the context of this study a series of experiments was carried out for the colour measurement of agricultural products employing a conventional colourimeter. The tested agricultural products namely lettuce, mushroom, tomato and apple were selected based on the following criteria:1. Morphology of the plant organ.2. Coloration.3. Post - harvest behavior of the product during cold storage.In addition to the colour taken measurements, tests were also perfor ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/35525
ND
35525
Εναλλακτικός τίτλος
Development of a new method for colour estimation of agricultural products based on image analysis
Συγγραφέας
Χατζής, Ελευθέριος Γεώργιος
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Αγροτικής Παραγωγής Υποδομών και Περιβάλλοντος. Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής
Εξεταστική επιτροπή
Λαμπρινός Γρηγόριος
Γιαννιώτης Σταυριανός
Ξανθόπουλος Γεώργιος
Μαυρογιαννόπουλος Γεώργιος
Αρβανίτης Κωνσταντίνος
Φουντάς Σπυρίδωνας
Ακουμιανάκης Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Επιστήμες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά προϊοντα; Χρώμα; Ανάλυση εικόνων; Ποιότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
168 σ., εικ., πιν., σχημ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:Creative Commons Αναφορά Δημιουργού Μη εμπορική Χρήση 3.0 Ελλάδα