Βιοαποικοδόμηση αμυλούχων υλικών για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας ή/και οργανικών διαλυτών

Περίληψη

Η ξανθάνη (ή κόμεο ξανθάνης) είναι ένας ανιονικός εξωκυττάριος, υψηλού μοριακού βάρους πολυσακχαρίτης, και παράγεται από τον μικροοργανισμό Xanthomonas campestris με αερόβια ζύμωση. Αποτελείται από τρεις διαφορετικούς μονοσακχαρίτες, D-γλυκόζη, D-μαννόζη, και D-γλυκουρονικό οξύ σε αναλογία 2:2:1 με τη γραμμική κύρια αλυσίδα του πολυμερούς να συντίθεται αποκλειστικά από μόρια β-D-γλυκόζης ενωμένα με (1,4) γλυκοζιτικούς δεσμούς. Σε κάθε δεύτερη γλυκόζη και στη θέση C-3, υπάρχει ενωμένη πλευρική αλυσίδα (τρισακχαρίτης) που αποτελείται (διαβάζοντας από το τέλος προς την αρχή) από β-D-μαννόζη-(1,4)-β-D-γλυκουρονικό οξύ-(1,2)-α-D-μαννόζη. Ανάλογα με τις συνθήκες ζύμωσης, το τελικό τμήμα της μαννόζης μπορεί να έχει ενωμένο πυροσταφυλικό οξύ σε θέσεις 4- και 6-, ενώ και η μαννόζη στο εσωτερικό της ξανθάνης μπορεί είναι ακετυλιωμένη στη θέση -6. Τέλος, στην πλευρική της αλυσίδα μπορεί να είναι συνδεδεμένα άλατα, συνήθως καλίου, νατρίου και ασβεστίου. Εξαιτίας των σημαντικών φυσικοχημικών της ιδ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Xanthan gum is an extracellular heteropoly-saccharide, which is produced by the aerobic fermentation of Xanthomonas campestris. Xanthan is composed of pentasaccharide repeating units, containing D-glucose, D-mannose and D-glucuronic acid (at a ratio 2:2:1). The polymer backbone consists of 1,4 linked β-D-glucose and is identical in structure to cellulose. Trisaccharide side chains alternating anhydroglucose units distinguish xanthan gum form cellulose. Each side chain comprises a glucuronic acid residue between two mannose units. At most of the terminal mannose units there is a pyruvate moiety and the mannose nearest the main chain carries a single acetyl group at C-6. Xanthan gum’s major value is its capacity to impart useful rheological properties to aqueous systems. Due to its excellent rheological properties, xanthan has various applications, mainly in food industry as thickening, suspending and stabilizing agent. It has also wide applications in the chemical industry (personal car ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/18987
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/18987
ND
18987
Εναλλακτικός τίτλος
Biogradation of various starchy substrates for the production of high added value products and/or organic solvents
Συγγραφέας
Ψωμάς, Σταύρος (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2005
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημείας. Εργαστήριο Οργανικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιακοπούλου-Κυριακίδου Μαρία
Παπαγεωργίου Βασίλειος
Κυπαρισσίδης Κωνσταντίνος
Λιτοπούλου-Τζανετακη Ευανθία
Σταματούδης Μιχαήλ
Στοφόρος Νικόλαος
Κυριακου Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Επιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Ξανθάνη; Χανθομονάδα; Ζύμωση; Βελτιστοποίηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
278 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)