Διαιτητικές απαιτήσεις του είδους Sparus Aurata σε απαραίτητα αμινοξέα

Περίληψη

Η γνώση των διαιτητικών απαιτήσεων των ψαριών για τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας μιας πρωτεϊνικής πηγής και γενικότερα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ισορροπημένων και οικονομικά αποδοτικών ιχθυοτροφών, μέσω της βελτιστοποίησης της αξιοποίησης της πρωτεΐνης. Παρ’όλο που η τσιπούρα Sparus aurata είναι ένα από τα σημαντικότερα, εντατικά εκτρεφόμενα είδη στη περιοχή της Μεσογείου, εντούτοις οι απαιτήσεις της για τα απαραίτητα αμινοξέα με αντικειμενικά κριτήρια αύξησης, δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά. Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών πειραμάτων με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των διαιτητικών απαιτήσεων της τσιπούρας για τα απαραίτητα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Η σημασία της γνώσης των διαιτητικών απαιτήσεων της τσιπούρας για λυσίνη και μεθειονίνη είναι μεγάλη αφού αυτά είναι συνήθως τα πρώτα οριακά αμινοξέα στις φυτικής προέλευσης -εναλλακτικές του ιχθυάλευρου- πρωτεϊνικές πηγές, που χρησιμοποιούνται, ή μ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Knowledge of the dietary indispensable amino acid requirements of a fish is very important in evaluating the nutritive value of a protein source, and generally in formulating balanced, cost effective fish feeds through optimization of the protein utilization. Although Sparus aurata is one of the most extensively cultured species in Mediterranean region, its IAA requirements based on growth criteria were not thoroughly investigated. Data available on the IAA requirement profile include determinations based on growth parameters (Luquet & Sabaut 1974, Fournier 2002) and estimations based on whole body IAA pattern (Vergara 1992) and the A/E ratios of whole body IAA (Kaushik 1998).The aim of the present study was to reevaluate the dietary lysine and methionine requirement level of gilthead seabream. Knowledge of the dietary requirements of gilthead seabream for these amino acids is very important, due to the fact that, they are often the first limiting amino acids in alternative protein sou ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/14222
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/14222
ND
14222
Εναλλακτικός τίτλος
Indispensable amino acid requirements of gilthead seabream Sparus Aurata
Συγγραφέας
Μαρκουλή, Παναγιώτα (Πατρώνυμο: Ανδρέας)
Ημερομηνία
2004
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Βιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Ηλιοπούλου-Γεωργουδάκη Ιωάννα
Κασπίρης Παναγιώτης
Δημητριάδης Γεώργιος
Φλωρδέλλης Χριστόδουλος
Κουτσικόπουλος Κωνσταντίνος
Παπαγεωργακοπούλου-Νικολοπούλου Νικολέτα
Φέγγερος Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Βιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Τσιπούρα; Διαιτητικές απαιτήσεις; Απαραίτητα αμινοξέα; Λυσίνη; Μεθειονίνη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
iiv, 124 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)