Επίδραση της καταπόνησης (στρες) και της διατροφής, στα χαρακτηριστικά αύξησης και υγείας των μεσογειακών εκτρεφόμενων ειδών ψαριών

Περίληψη

Το λαβράκι και η τσιπούρα αποτελούν είδη μεγάλης οικονομικής σημασίας στη Μεσόγειο. Η βελτιστοποίηση της αύξησης αυτών και η διατήρησή τους σε κατάσταση καλής υγείας, αποτελούν βασική επιδίωξη κατά τη συστηματική εκτροφή τους, καθώς επιδρούν άμεσα στο οικονομικό αποτέλεσμα. Σημαντικότεροι παράγοντες διαμόρφωσης αυτών των παραμέτρων είναι η καταπόνηση (στρες) και η διατροφή. Έτσι, η ακριβής γνώση των επιδράσεων της καταπόνησης και της διατροφής, στην αύξηση και την υγεία των ιχθύων, κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση καλλίτερης διαβίωσης αυτών, αλλά και μεγιστοποίησης του οικονομικού αποτελέσματος. Κατά τον τρόπο αυτό, αρχικά, εξετάστηκε η επίδραση, σε λαβράκια, πιθανόν στρεσσογόνων παραγόντων, όπως ο τρόπος δειγματοληψίας, η επιβολή υποξικών συνθηκών διαφορετικής έντασης και η εφαρμογή διαφορετικών συνδυασμών ροής νερού και διαλυμένου σε αυτό οξυγόνου. Ακολούθως, μελετήθηκε η επίδραση ορισμένων σιτηρεσίων που αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τάσεις στη διατροφή τσιπούρων, όπως σιτηρέσ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Sea bass and sea bream are species of great importance in the Mediterranean. The optimization of growth and the preservation of good health are the main goals in systematic aquaculture, as they affect directly the economic result. Major factors configuring these parameters are stress and nutrition. Consequently, the exact knowledge of the effects of stress and nutrition, on growth and health of fish is necessary to ensure fish welfare and maximisation of the financial result. Thus, initially, it was considered the impact on sea bass of likely stressful factors, such as the anaesthesia during handling, the imposition of hypoxic conditions and the application of water flow and dissolved oxygen combinations. Subsequently, it was studied the effect of modern trends in sea bream’s nutrition, such as diets containing immunostimulants (yeast nucleotides, mixtures of organic acids of small chain), diets containing different concentrations of organic and inorganic iron and diets in which the wh ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/22384
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/22384
ND
22384
Εναλλακτικός τίτλος
Effects of stress and nutrition on growth and health of farmed Mediterranean fishes
Συγγραφέας
Ιωακειμίδου, Νικολέτα του Στέφανος
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας
Εξεταστική επιτροπή
Καρύδης Μιχαήλ
Βελεγράκης Αντώνιος
Σκούρτος Μιχαήλ
Κουτσούμπας Δρόσος
Τσιρτσής Γεώργιος
Μήλιου Ελένη
Μπακόπουλος Βασίλειος
Λέξεις-κλειδιά
Καταπόνηση; Στρες; Διατροφή; Ανάπτυξη; Υγεία; Μη ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα; Τσιπούρα; Λαβράκια
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
261 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)