Διατροφική αξία και ποιότητα εκτρεφομένων ιχθύων με έμφαση στα νέα είδη μεσογειακών υδατοκαλλιεργειών

Περίληψη

H παρούσα διατριβή στοχεύει στην βελτίωση της γνώσης μας σχετικά με τη διατροφική αξία, την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρανιού (Argyrosomus regius) και του φαγκριού (Pagrus pagrus), που βρίσκονται μεταξύ των περισσότερο υποσχόμενων ειδών για τον εμπλουτισμό των Μεσογειακών ιχθυοκαλλιεργειών. Τα συγκεκριμένα είδη επιλέχθηκαν με γνώμονα τα βιολογικά χαρακτηριστικά και την οικονομική τους προοπτική, δεδομένου ότι έχουν γρήγορο ρυθμό αύξησης, φθάνουν σε μεγάλο μέγεθος και δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αναμένεται να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής, της ποικιλίας παραγόμενων προϊόντων, καθώς και στη δημιουργία νέων αγορών.Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν τέσσερα πειράματα εκτροφής: 1) Μελέτη της επίδρασης της ποσότητας και της σύστασης του λίπους της τροφής στην ποιότητα των κρανιών (διάρκεια 2 μηνών), 2) Μελέτη της επίδρασης της αύξησης του μεγέθους στην ποιότητα των κρανιών (διάρκεια 8 μην ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Our research aimed to produce knowledge for the nutritional value, quality and organoleptic characteristics of farmed meagre (Argyrosomus regius) and red porgy (Pagrus pagrus), which are among the most promising fish species for the diversification of Mediterranean aquaculture. The selection of these two species was based on their biological characteristics and economic perspective for aquaculture. They have a high growth rate, they reach large sizes and allow the production of various high value-added products. In this study four farming experiments were designed: 1) The effect of the dietary fat amount and composition on the quality of cultured meagre (duration two months), 2) the effect of size increase on the quality of meagre (duration eight months), 3) the effect of body size/weight on the quality of meagre (duration 10 months) and 4) the effect of seasonality on the quality of red porgy (duration 12 months). In all experiments fish somatometric parameters were recorded and the ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/36430
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/36430
ND
36430
Εναλλακτικός τίτλος
Nutritional value and quality of farmed fish with focus in new Mediterranean aquaculture species
Συγγραφέας
Γιογιός, Ιωάννης του Βασίλειος
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Καλογερόπουλος Νικόλαος
Καραθάνος Βάϊος
Γρηγοράκης Κρίτων
Ωραιοπούλου Βασιλική
Λουγκοβόης Βλαδίμηρος
Ναθαναηλίδης Κοσμάς
Τσιμίδου Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Υδατοκαλλιέργειες; Κρανιός; Φαγκρί; Πτητικές ενώσεις; Ταυτόχρονη απόσταξη - εκχύλιση ( SDE)
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
246 σ., εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)