Περίληψη
Σύμφωνα με μεγάλο τμήμα της βιβλιογραφίας σχετικά με το ρόλο που έχουν τα ψάρια έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα ψάρια και τα ιχθυέλαια κατέχουν προστατευτική δράση έναντι των νοσημάτων αυτών. Επιπλέον η τσιπούρα (Sparus aurata) και το λαβράκι (Dicentrarchus labrax) είναι δυο είδη ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας ιδιαίτερα διαδεδομένα στον ελλαδικό χώρο για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν ως αντικείμενο της συγκεκριμένης διδακτορικής διατριβής και κρίθηκε σκόπιμο να συγκριθούν με τα αντίστοιχα είδη ελεύθερης αλιείας. Ωστόσο τα ψάρια ελεύθερης αλιείας επηρεάζονται από πολλούς μη ελεγχόμενους παράγοντες εκ των οποίων οι κυριότεροι είναι η αξιοπιστία του προμηθευτή καθώς και η αντιπροσωπευτική δειγματοληψία, καθιστώντας τη μελέτη των ψαριών αυτών και τη διεξαγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων ιδιαίτερα δύσκολη, κάτι που δεν συμβαίνει για τα ψάρια ιχθυοτροφείου στα οποία επικρατούν ελεγχόμενες και αρκετά σταθερές συνθήκες κατά την εκτροφή τους. Η βιβλιογραφική σύγκριση των ψα ...
Σύμφωνα με μεγάλο τμήμα της βιβλιογραφίας σχετικά με το ρόλο που έχουν τα ψάρια έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα ψάρια και τα ιχθυέλαια κατέχουν προστατευτική δράση έναντι των νοσημάτων αυτών. Επιπλέον η τσιπούρα (Sparus aurata) και το λαβράκι (Dicentrarchus labrax) είναι δυο είδη ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας ιδιαίτερα διαδεδομένα στον ελλαδικό χώρο για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν ως αντικείμενο της συγκεκριμένης διδακτορικής διατριβής και κρίθηκε σκόπιμο να συγκριθούν με τα αντίστοιχα είδη ελεύθερης αλιείας. Ωστόσο τα ψάρια ελεύθερης αλιείας επηρεάζονται από πολλούς μη ελεγχόμενους παράγοντες εκ των οποίων οι κυριότεροι είναι η αξιοπιστία του προμηθευτή καθώς και η αντιπροσωπευτική δειγματοληψία, καθιστώντας τη μελέτη των ψαριών αυτών και τη διεξαγωγή αξιόπιστων αποτελεσμάτων ιδιαίτερα δύσκολη, κάτι που δεν συμβαίνει για τα ψάρια ιχθυοτροφείου στα οποία επικρατούν ελεγχόμενες και αρκετά σταθερές συνθήκες κατά την εκτροφή τους. Η βιβλιογραφική σύγκριση των ψαριών τσιπούρα (Sparus aurata) και λαβράκι (Dichentrarchus labrax) ιχθυοτροφείου και ελεύθερης αλιείας ως προς τη βιολογική τους δραστικότητα σχετικά με την ικανότητά τους να αναστέλλουν ή μη τη δράση του PAF έδειξε ότι η βιολογική δράση των TL της τσιπούρας ιχθυοτροφείου είναι σημαντικά ισχυρότερη από εκείνη των TL της τσιπούρας ελεύθερης αλιείας, αντίθετα τα TL από το λαβράκι ιχθυοτροφείου εμφάνισαν σημαντικά ασθενέστερη βιολογική δράση αναστολέων του PAF σε σύγκριση με τη βιολογική δράση των TL από το λαβράκι ελεύθερης αλιείας154. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αντικειμενικές δυσκολίες σχετικά με τα ψάρια ελεύθερης αλιείας κρίθηκε σκόπιμο να επικεντρωθεί η μελέτη κυρίως στα ψάρια ιχθυοτροφείου με σκοπό να ερευνηθεί η δράση που έχουν έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της διατροφικής αξίας τους με εμπλουτισμό της τροφής τους με λιποειδικά κλάσματα ενεργά ως προς την αναστολή της δράσης του PAF (είτε ως αναστολείς είτε ως ισχυρούς αγωνιστές), αφού σύμφωνα με τη θεωρία της φλεγμονής για την πρόκληση της αθηρωμάτωσης και την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, ο PAF εμφανίζεται να έχει σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο της αθηρογένεσης. Έτσι τα λιποειδικά κλάσματα των νωπών και κατεψυγμένων δειγμάτων ψαριών ιχθυοτροφείου τσιπούρας (Sparus aurata) και λαβρακίου (Dicentrarchus labrax) που αλιεύθηκαν σε δυο διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές και δυο διαφορετικές εποχές καθώς και των ιχθυοτροφών τους μελετήθηκαν in vitro ως προς τη σύστασή τους σε λιπαρά οξέα και βρέθηκαν τα εξής: 1) Τα λιπαρά οξέα που ανιχνεύτηκαν στα TL των δειγμάτων ψαριού σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είναι το DHA (22:6, ω-3), το παλμιτικό οξύ (16:0), το ελαϊκό (18:1, cis, ω-9), το EPA (20:5, ω-3), το λινελαϊκό (18:2, ω-6) και το στεατικό (18:0) οξύ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
According to the literature fish and fish oil have a protective role against cardiovascular diseases. In addition Sea Bass (Dicentrarchus labrax) and Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) are two species that are aquacultured widely in Greece, thus they were chosen for this study and compared to the wild ones. However the quality of wild fish species is influenced by many factors that can not be controlled such as the reliability of the supplier and the representative sampling, obstacles that make difficult the study of these fish and the production of reliable results. This does not happen in the case of cultured fish species, which are developed under controlled conditions. The comparison of the biological activity of cultured and wild Sea Bass (Dicentrarchus labrax) and Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) according to the literature, in relation to their ability to inhibit or not the PAF action exhibited that the TL of cultured Gilthead Sea Bream had more potent biological activity than ...
According to the literature fish and fish oil have a protective role against cardiovascular diseases. In addition Sea Bass (Dicentrarchus labrax) and Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) are two species that are aquacultured widely in Greece, thus they were chosen for this study and compared to the wild ones. However the quality of wild fish species is influenced by many factors that can not be controlled such as the reliability of the supplier and the representative sampling, obstacles that make difficult the study of these fish and the production of reliable results. This does not happen in the case of cultured fish species, which are developed under controlled conditions. The comparison of the biological activity of cultured and wild Sea Bass (Dicentrarchus labrax) and Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) according to the literature, in relation to their ability to inhibit or not the PAF action exhibited that the TL of cultured Gilthead Sea Bream had more potent biological activity than the one of the wild one, while the TL of cultured Sea Bass had less potent biological activity than the one of the wild one. Taking into account the objective difficulties that someone face in order to study the wild fish species, we decided that the study should focus on the cultured fish species in order to clarify their activity against cardiovascular diseases, while our long-term aim is to improve their nutritional value by enriching their diet with lipid fractions that contain PAF antagonists, since PAF plays a crucial role in atherogenesis according to the theory of inflammation. So the lipid fractions of fresh and frozen cultured Sea Bass (Dicentrarchus labrax) and Gilthead Sea Bream (Sparus aurata) that were fished in two different areas and in two different seasons and their diets were studied in vitro for their content in ω-3 fatty acids and the main results are the following: 1) The major fatty acids identified in TL of fish muscles were DHA (22:6, ω-3), palmitic acid (16:0), oleic acid (18:1, cis, ω-9), EPA (20:5, ω-3), linoleic acid (18:2, ω-6) and stearic acid (18:0). 2) The fatty acid composition of fish muscle greatly reflects the dietary fatty acid composition. 3) Different fishing season and area as well as freezing do not significantly alter the fatty acid composition of fish muscle. 4) The fish sample with the higher ω-3/ω-6 fatty acid portion is fresh Sea Bream fished in Chios Island on May. After that, these lipid fractions were studied for their biological activity to inhibit or not the action of PAF and the main results are the following: 1) TL of all fish samples induces platelet aggregation, which was weaker than the one PAF induces. This biological activity is attributed to PL, while NL inhibits the PAF-induced platelet aggregation. 2) TL of frozen fish samples that are fished on May and in sea area of Nafpaktos contain more potent agonists of PAF than the ones that are in TL of fresh fish samples that are fished on January in Chios Island. 3) The fish sample with the more potent biological activity is fresh Sea Bream fished in Chios Island on May...
περισσότερα