Διερεύνηση των in vitro και in vivo αντιφλεγμονωδών και αντι-αιμοπεταλιακών μηχανισμών φυσικού εκχυλίσματος από υπο-προϊόντα οινοποίησης μέσω επίδρασης στο μεταβολισμό και τις δράσεις του PAF

Περίληψη

Εισαγωγή: Η οξειδωτική, θρομβωτική και φλεγμονώδης κατάσταση, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αθηροθρόμβωση. Το κρασί περιέχει πληθώρα μικροσυστατικών κατάλληλης ποιότητας και ποσότητας, με καρδιοπροστατευτική δράση, εν μέρει μέσω αναστολής του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF). Τα υπο-προϊόντα οινοποίησης αποτελούν πηγή μικροσυστατικών παρόμοιων με αυτά που απαντώνται στο κρασί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον εμπλουτισμό τροφίμων. Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν να αναλυθεί η χημική σύσταση και να αξιολογηθούν οι in vitro και in vivo αντιοξειδωτικές, αντι-θρομβωτικές και αντι-φλεγμονώδεις δράσεις, ενός υδρο-αιθανολικού εκχυλίσματος υπο-προϊόντων οινοποίησης από κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών. Μεθοδολογία: Προσδιορίστηκε η σύσταση του εκχυλίσματος σε μακροθρεπτικά συστατικά και το προφίλ των φαινολικών συστατικών, καθώς και των λιπαρών οξέων. Οι in vitro αντιοξειδωτικές δράσεις αξιολογήθηκαν μέσω της ικανότητας εκκαθάρισης ελευθέρων ριζών DPPH, αντίστασης ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Introduction: Oxidative, thrombotic and inflammatory status play an important role in atherothrombosis. Wine contains an abundance of micro-constituents of appropriate quality and quantity, with cardioprotective effects, partly through the inhibition of Platelet Activating Factor (PAF). Winery by-products are sources of wine-like micro-constituents that can be used in food supplementation. The aim of this PhD thesis was the analysis of the chemical composition and the evaluation of the in vitro and in vivo antioxidant, anti-thrombotic and anti-inflammatory actions of a hydroethanolic grape pomace extract from red grape varieties. Methodology: The macronutrient composition of the extract, as well as the phenolic compounds’ and fatty acids’ profiles were determined. The extract’s in vitro antioxidant activities were evaluated through the DPPH free radical scavenging ability, serum oxidation resistance and lipoxygenase inhibition. The in vitro anti-thrombotic actions were evaluated throu ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2024)
DOI
10.12681/eadd/56119
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56119
ND
56119
Εναλλακτικός τίτλος
Investigation of in vitro and in vivo anti-inflammatory and anti-platelet mechanisms of a winery by-products extract by modulating PAF metabolism and actions
Συγγραφέας
Χολέβα, Μαρία (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Φραγκοπούλου Ελισάβετ
Αντωνοπούλου Σμαραγδή
Ιωάννου Ευσταθία
Γιαννακούλια Μαρία
Νομικός Τζώρτζης
Τέντα Ρωξάνη
Δασενάκη Μαριλένα
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Υπο-προϊόντα οινοποίησης; Οξειδωτικό στρες; Θρόμβωση; Φλεγμονή; Μεταγευματική μελέτη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.