Μελέτη του ρόλου του μικροβιώματος τοπικών ποικιλιών αμπέλου και της οινοποίησης στην ποιότητα των τελικών οινικών προϊόντων

Περίληψη

Η φυλλόσφαιρα και η καρπόσφαιρα του αμπελιού φιλοξενούν μικροβιακές κοινότητες των οποίων οι μηχανισμοί δόμησης επηρεάζονται τόσο από το το εξωτερικό περιβάλλον όσο και από το περιβάλλον του ίδιου του φυτού. Το επιφυτικό μικροβίωμα επηρεάζει σημαντικά την απόδοση και την υγεία του αμπελιού και επιπλέον τη διαδικασία οινοποίησης και την ποιότητα του τελικού οίνου. Η δομή και η σύνθεσή του μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την επίδραση που ασκείται από τους παράγοντες που επικρατούν στον αμπελώνα, ανακλώντας αυτές τις επιρροές τόσο στην υγεία όσο και στη διαδικασία της οινοποίησης, Στη συγκεκριμένη διατριβή, στοχεύσαμε στο να διασαφηνίσουμε τους παράγοντες και τις συνθήκες που καθορίζουν τη σύσταση και του επιφυτικού (φυλλοσφαιρικού και καρποσφαιρικού) μικροβιώματος του αμπελιού και του μικροβιώματος του ξύλου στο αμπέλι, με το το τελευταίο να επικεντρώνεται περισσότερο στο ρόλο του μικροβιώματος όσον αφορά τις ασθένειες που προσβάλλουν τον κορμό του αμπελιού. Περαιτέρω, προσδιορίσαμε την επ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Grapevine phyllosphere and carposphere harbors microbial communities whose assemblage mechanisms are under the direct influence of the inner and outer plant environment. The epiphytic grapevine microbiome has a notable influence on plant performance and physiology and further on the vinification process and final wine quality. Its structure and composition can vary significantly depending on different vineyard mediated factors with clear reflections both on plant health and on the winemaking process. In this thesis we aimed to disentangle the factors and conditions that determine the composition of the epiphytic (phyllospheric and carpospheric) grapevine microbiome and the wood grapevine microbiome, with the latter focusing on its role in the establishment of grapevine trunk diseases (GTDs). Further, we determined, under near full scale spontaneous and commercial vinification conditions, the influence of vineyard mediated and vinification associated factors on microbial succession and ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/55794
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55794
ND
55794
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the role of vine and vinification microbiome from local grapevine cultivars on winemaking and the final wine quality
Συγγραφέας
Παπαδοπούλου, Ελένη (Πατρώνυμο: Βασίλειος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Καρπούζας Δημήτριος
Παπαδοπούλου Καλλιόπη
Κουρέτας Δημήτριος
Λιαδάκη Καλλιόπη
Βεσκούκης Αριστείδης
Βασιλειάδης Σωτήριος
Klironomos John
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΓεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος ➨ Επιστήμες περιβάλλοντος
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, διεπιστημονική προσέγγιση
Λέξεις-κλειδιά
Μικροβίωμα; Αμπέλι; Οινοποίηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)