Περίληψη
Η διαδικασία της γήρανσης χαρακτηρίζεται από φυσιολογικές αλλαγές σε διάφορα συστήματα του σώματος και βιολογικές λειτουργίες που επηρεάζουν την υγεία και τη λειτουργική ικανότητα. Η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών στον τρόπο ζωής μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική, προσιτή και χαμηλού κόστους στρατηγική για την καθυστέρηση των αλλαγών στη λειτουργικότητα που σχετίζονται με την ηλικία. Οι διατροφικές συνήθειες, περιλαμβανομένων τόσο ως μοτίβα συμπεριφοράς όσο και ως ποσοτήτα συγκεκριμένων τροφίμων, και η φυσική δραστηριότητα (ΦΔ) αποτελούν δύο παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να έχουν επίδραση σε αρκετές πτυχές της υγείας που σχετίζονται με την ηλικία. Ο συνολικός στόχος αυτής της διατριβής ήταν να καθορίσει τους συνδέσμους μεταξύ διατροφής, συμπεριφορών φυσικής δραστηριότητας και βιολογικών δεικτών υγιούς γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των μυών, της μεταβολικής υγείας και της συστηματικής φλεγμονής σε ηλικιωμένους. Τα ευρήματα της παρούσας εργασίας αναδεικνύουν συλλογι ...
Η διαδικασία της γήρανσης χαρακτηρίζεται από φυσιολογικές αλλαγές σε διάφορα συστήματα του σώματος και βιολογικές λειτουργίες που επηρεάζουν την υγεία και τη λειτουργική ικανότητα. Η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών στον τρόπο ζωής μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική, προσιτή και χαμηλού κόστους στρατηγική για την καθυστέρηση των αλλαγών στη λειτουργικότητα που σχετίζονται με την ηλικία. Οι διατροφικές συνήθειες, περιλαμβανομένων τόσο ως μοτίβα συμπεριφοράς όσο και ως ποσοτήτα συγκεκριμένων τροφίμων, και η φυσική δραστηριότητα (ΦΔ) αποτελούν δύο παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να έχουν επίδραση σε αρκετές πτυχές της υγείας που σχετίζονται με την ηλικία. Ο συνολικός στόχος αυτής της διατριβής ήταν να καθορίσει τους συνδέσμους μεταξύ διατροφής, συμπεριφορών φυσικής δραστηριότητας και βιολογικών δεικτών υγιούς γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των μυών, της μεταβολικής υγείας και της συστηματικής φλεγμονής σε ηλικιωμένους. Τα ευρήματα της παρούσας εργασίας αναδεικνύουν συλλογικά τον ρόλο της διατροφής και των συμπεριφορών φυσικής δραστηριότητας στους βιολογικούς δείκτες της υγιούς γήρανσης σε ηλικιωμένους. Οι καθημερινές ποσότητες χρόνου ακινησίας συσχετίστηκαν δυσμενώς με τον συστηματικό φλεγμονώδη περιβάλλον, με διαφοροποιήσεις ανά φύλο σε προ- και αντι-φλεγμονώδεις βιοδείκτες. Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, υψηλές καταναλώσεις λαχανικών συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα του προ-φλεγμονώδους βιοδείκτη IL-6 σε ηλικιωμένους, ανεξάρτητα από την κατανάλωση άλλων τροφικών ομάδων που σχετίζονται με την υγεία, συμπεριφορές φυσικής δραστηριότητας και επίπεδο του λιπώδους ιστού. Επιπλέον, χαμηλές καταναλώσεις φρούτων και λαχανικών (FV) γενικά, και λαχανικών ιδιαίτερα, αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (MetS) σε ηλικιωμένους, πράγμα που ήταν εμφανές ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που δαπανήθηκε σε ακινησία και την εκπλήρωση των οδηγιών για μέτρια έως εντατική φυσική δραστηριότητα (MVPA). Τέλος, η υγιεινή διατροφή συσχετίστηκε θετικά με χαμηλότερο κίνδυνο σαρκοπενίας σε φυσικά ενεργούς ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, ακόμα και όταν λαμβάνονταν υπόψη η συμμετοχή σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης των μυών και η συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη πρωτεΐνης. Συνολικά, η παρούσα διατριβή δείχνει την επιζήμια επίδραση που προκαλεί η υπερβολική ακινησία στους δείκτες της συστηματικής φλεγμονής και αναδεικνύει τα ευεργετικά αποτελέσματα της υγιεινής διατροφής στους βιολογικούς παράγοντες της υγιούς γήρανσης, ανεξάρτητα από τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλούν οι συμπεριφορές φυσικής δραστηριότητας.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The process of aging is characterized by physiological changes in various body systems and biological functions, that affect health and functional capacity. Adopting healthy lifestyle behaviors could be an effective, accessible, and low-cost strategy to delay age-related functional changes. Dietary habits, including both patterns and amounts of specific food items, and physical activity (PA)are two lifestyle factors that may have an impact on several age-related health aspects. The overall aim of this thesis was to determine the links between diet, physical activity behaviors, and biological markers of healthy aging, including muscle health, metabolic health, and systemic inflammation in older adults. The findings of the present work collectively highlight the role of diet and physical activity behaviors on biological markers of healthy aging in older adults. Daily amounts of sedentary time were detrimentally associated with the systemic inflammatory environment, with sex-specific alte ...
The process of aging is characterized by physiological changes in various body systems and biological functions, that affect health and functional capacity. Adopting healthy lifestyle behaviors could be an effective, accessible, and low-cost strategy to delay age-related functional changes. Dietary habits, including both patterns and amounts of specific food items, and physical activity (PA)are two lifestyle factors that may have an impact on several age-related health aspects. The overall aim of this thesis was to determine the links between diet, physical activity behaviors, and biological markers of healthy aging, including muscle health, metabolic health, and systemic inflammation in older adults. The findings of the present work collectively highlight the role of diet and physical activity behaviors on biological markers of healthy aging in older adults. Daily amounts of sedentary time were detrimentally associated with the systemic inflammatory environment, with sex-specific alterations in pro and anti-inflammatory biomarkers. In term of dietary habits, higher intakes of vegetables were associated with lower levels of the pro-inflammatory biomarker IL-6 in older adults, regardless of intakes of other health-related food groups, physical activity behaviors, and adiposity level. Moreover, lower intakes of fruit and vegetables (FV) in general, and of vegetables in particular, increased the likelihood of having metabolic syndrome (MetS) in older adults, which was evident even after considering time spent in sedentary behavior and adherence to the moderate-to-vigorous physical activity (MVPA) guideline. Finally, healthy eating was beneficially associated with lower sarcopenia risk in physically active older men and women, even when engagement in muscle-strengthening activities and adherence to guidelines for protein intake were considered. Overall, the present thesis demonstrates the detrimental impact of excessive amounts of sedentary time on markers of systemic inflammation and highlights the beneficial effects of healthy eating on biological determinants of healthy aging regardless of the potential confounding effects of physical activity behaviors.
περισσότερα