Μελέτη φυτοχημικού περιεχομένου και βιοδραστικότητας ελληνικών ψυχανθών

Περίληψη

Αντικείμενο της διατριβής είναι η αξιολόγηση των Ελληνικών ψυχανθών που εντάσσονται στην οικογένεια Fabaceae μέσω της μελέτης του περιεχομένου τους σε βιοδραστικά μόρια, με έμφαση τα φυτοοιστρογόνα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υλοποίησής της μελετήθηκαν 6 φυτά που συλλέχθηκαν από την άγρια Ελληνική βιοποικιλότητα, 2 ευρέως καλλιεργούμενα φυτά και 14 νέες-βελτιωμένες ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών. Παράλληλα, αξιολογήθηκαν και 16 σπέρματα καλλιεργούμενων και βελτιωμένων ψυχανθών. Αναλυτικότερα, στα εκχυλίσματα των φυτών και σπερμάτων -με διαλύτες διαφορετικής πολικότητας- προσδιορίστηκε η ποιοτική και ποσοτική περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, καροτενοειδή και φυτοοιστρογόνα-φαινολικές ενώσεις. Για την επίτευξη του στόχου αυτού πραγματοποιήθηκε βελτίωση και μετατροπή σε μικρομέθοδο των κλασσικών μεθόδων προσδιορισμού των ολικών φαινολικών και ταννινών, ενώ προσδιορίστηκε και το συνολικό τους περιεχόμενο σε καροτενοειδή. Επιπλέον, τροποποιήθηκε η μέθοδος παραγωγοποίησης και ποσοτικού προ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Main objective of the thesis is the evaluation of Greek legumes belonging to Fabaceae family through the determination of their content in bioactive molecules, with special focus on phytoestrogens. In this context, 6 plants collected from the wild Greek biodiversity, 2 widely cultivated plants and 14 novel-improved cultivated varieties were studied. Additionally, the seeds of 16 cultivated and novel-improved legume species were also evaluated. In specific, the qualitative and quantitative content of fatty acids, carotenoids and phytoestrogens-phenolic compounds was determined in plants and seeds extracts obtained with solvents of different polarities. To achieve this goal, their total phenolic and tannin contents were assessed using a newly developed, improved, modified micromethod version of the classical methods, while their total carotenoid content was measured using the literature procedure. Additionally, the derivatization and quantification method of 34 fatty acids with GC-MS tec ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54545
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54545
ND
54545
Εναλλακτικός τίτλος
Phytochemical content and bioactivity properties of greek legumes
Συγγραφέας
Μύρτση, Ελένη (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών των Ζώων. Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Εργαστήριο Φυσιολογίαε Θρέψεως και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Χαρουτουνιάν Σέρκος
Πολίτης Ιωάννης
Τσιπλάκου Ελένη
Μουντζούρης Κωνσταντίνος
Μητάκου Σοφία
Κασιώτης Κωνσταντίνος
Κουρέτας Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, γενικά
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Αναλυτική χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Fabaceae; Ψυχανθή; Φυτοοιστρογόνα; Φαινολικές ενώσεις; Καροτενοειδή; Λιπαρά οξέα; Αντιοξειδωτική δράση; Αντιπαρασιτική δράση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)