Επίδραση των λιπαρών οξέων της τροφής στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στην ανάπτυξη και στη σύσταση του σώματος του Ευρωπαϊκού λαβρακιού Dicentrarchus labrax L.

Περίληψη

Προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι αειφορίας, η βιομηχανία βρίσκεται σε μία συνεχή αναζήτηση βιώσιμων εναλλακτικών του ιχθυέλαιου. Οι εναλλακτικές πηγές λίπους πρέπει να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες για ανεμπόδιστη ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα να προάγουν την υγεία και την ευζωία των ψαριών. Τα συστατικά που διαφοροποιούν τις πηγές λίπους είναι τα λιπαρά οξέα. Τα θαλάσσια σαρκοβόρα είδη απαιτούν συγκεκριμένες ποσότητες λιπαρών οξέων, που δεν μπορούν να βιοσυντεθούν. Καθώς η σύσταση των λιπαρών οξέων των εναλλακτικών του ιχθυέλαιου είναι ελλιπής για συγκεκριμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα, ο μεταβολισμός τους τροποποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα άλλων ομάδων, με αποτέλεσμα την παρουσία αλληλεπιδράσεων που μπορεί να μην είναι ωφέλιμες για τα ψάρια. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση των συνδυασμένων επιδράσεων διαφορετικών επιπέδων n-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας (n-3 LC PUFA) και λόγων κορεσμένων (SFA) προς μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) στη δραστηριότητα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In order to cover its sustainability goals, the aquaculture industry is in a continuous search for viable alternatives to fish oil. The alternative lipid sources need to cover the energy requirements for unhindered growth performance, while at the same time promote fish health and welfare. The ingredients that differentiate lipid sources are fatty acids. Marine carnivorous species require certain amounts of dietary fatty acids, that cannot be biosynthesized. As the fatty acid profile of fish oil alternatives lacks certain essential fatty acids, their metabolism is modulated according to the availability of other fatty acid groups, resulting to interactions that may be less beneficiary for the fish. The aim of this study was the assessment of the combined effects of different dietary n-3 long chain polyunsaturated fatty acid (n-3 LC PUFA) levels and saturated (SFA) to monounsaturated fatty acid (MUFA) ratios on European sea bass brain neurotransmitter activity, growth, fillet compositio ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50127
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50127
ND
50127
Εναλλακτικός τίτλος
Dietary fatty acid effects on central nervous system, growth and fillet composition of European sea bass Dicentrarchus labrax L.
Συγγραφέας
Τσοπελάκος, Αριστείδης (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών των Ζώων. Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Μήλιου Ελένη
Παναγιωτάκη Παναγιώτα
Δάλλα Χριστίνα
Χαδιώ- Μάντζαρη Στυλιανή
Καρακατσούλη Ναυσικά
Κοτζαμάνης Ιωάννης
Μαλανδράκης Εμμανουήλ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΕπιστήμη Ζωικής Παραγωγής ➨ Επιστήμη ζωικής παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Αντικατάσταση ιχθυελαίου; Φυτικά έλαια; Λιπαρά οξέα; Νευροδιαβιβαστές; Ανάπτυξη; Σύσταση φιλέτου
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)