Αποτίμηση αντιοξειδωτικής ικανότητας ποικιλίας ελαιολάδου του Αγίου Όρους με συνδυασμό μοριακών τεχνικών

Περίληψη

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα επιστημονικά ευρήματα που τονίζουν τις ωφέλιμες συνέπειες για την υγεία των φυτικών προερχόμενων ενώσεων (δηλαδή φυτικά εκχυλίσματα πλούσια σε πολυφαινόλες) έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η αξιολόγηση των ιδιοτήτων τέτοιων ενώσεων στο οξειδοαναγωγικό δυναμικό είναι μια κοινή πρακτική για την αξιολόγηση της δυναμικής τους στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής και αντιγενοτοξικής άμυνας των ιστών, ολόκληρων οργανισμών ή στην καλή έκβαση μιας ασθένειας που σχετίζεται με τις ελεύθερες ρίζες. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή έγινε μια προσπάθεια έτσι ώστε να αποδοθεί στο ελαιόλαδο ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βιοφαινολικών συστατικών του, με in vitro δοκιμές, με τη χρήση κυτταροκαλλιεργειών (φυσιολογικές και καρκινικές κυτταρικές σειρές) αλλά και in vivo δοκιμών. Εξετάσθηκαν εκχυλίσματα (μίγματα) ελαιολάδου με διαφορετική πολυφαινολική σύσταση, καθώς και οι κύριες πολυφαινόλες ως καθαρές απομονωμένες ενώσεις. Επιπλέον, έγινε έλεγ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In recent decades, scientific outcomes highlights the beneficial health effects of plant compounds, such as polyphenolic extracts. Evaluating the antioxidant potential of such compounds is a common practice for evaluating their potential in enhancment of the antioxidant defense system of tissues, entire organisms or the good outcome of a free radical-related disease. This study was intended to provide an olive oil "fingerprint" based on its antioxidant properties due to biophenolic composition, using in vitro, cell cultures and in vivo based techniques. Extracts (mixtures) of olive oil with different polyphenolic composition as well as the main polyphenols as pure isolated compounds were examined. In addition, the antioxidant capacity of polyphenolic olive blossom extracts, which form the least studied part of the olive tree, were tested. Finally, an acute administration (short-term - 14 days), of a polyphenolic enriched olive oil, was made to Wistar rats in order to elucidate its mole ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/47951
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47951
ND
47951
Εναλλακτικός τίτλος
Assessment of the antioxidant activity of an olive oil derived from Mount Athos using molecular techniques
Συγγραφέας
Κούκα, Παρασκευή (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών
Εξεταστική επιτροπή
Κουρέτας Δημήτριος
Στάγκος Δημήτριος
Κορτσάρης Αλέξανδρος
Ματθιόπουλος Κωνσταντίνος
Λεωνίδας Δημήτριος
Σκαλτσούνης Αλέξιος - Λένδρος
Χαλαμπαλάκη Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Βιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Ελαιόλαδο; Άνθη ελιάς; Πολυφαινόλες; Οξειδωτικό στρες; Οξειδοαναγωγική κατάσταση; Κυτταρικές σειρές; Αρουραίοι
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
305 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)