Παρασκευή σύνθετων νανογαλακτωμάτων τροφίμων και διατήρησή τους σε ψύξη

Περίληψη

Οι τάσεις των καταναλωτών σήμερα έχουν κατευθύνει τη βιομηχανία προς την ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με βιοδραστικά συστατικά, όπως βιταμίνες, φυσικά αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά συστατικά, φυσικές χρωστικές κ.α. Η νανοτεχνολογία αποτελεί έναν ανερχόμενο κλάδο στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων μεταφοράς και ενσωμάτωσης βιοδραστικών συστατικών. Με ελεγχόμενο και προσεκτικό σχεδιασμό τα νανογαλακτώματα μπορούν να έχουν μοναδικές φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστώντας αυτά ως κατάλληλα συστήματα χορήγησης. Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της νανοτεχνολογίας τροφίμων έχει στρέψει την προσοχή στη μελέτη και την ανάπτυξη των σύνθετων/διπλών νανογαλακτωμάτων ως καινοτόμα συστήματα ενσωμάτωσης και μεταφοράς επιθυμητών συστατικών. Τα σύνθετα νανογαλακτώματα ελαίου-σε-νερό-σε-έλαιο (ε/ν/ε) είναι πολυφασικά συστήματα που αποτελούνται από ένα νανογαλάκτωμα ελαίου-σε-νερό διεσπαρμένο σε μία συνεχή φάση. Τα συστήματα αυτά παρουσιάζουν διάφορα πλεονεκτήματα ως συστήματα ενσωμάτω ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The new trend in food industry has been focused on fortification of foods with health-promoting ingredients (nutrients and nutraceuticals) specifically designed to improve human health and well-being. Many of these bioactive components categorized either as hydrophilic (vitamins, minerals, polyphenols) or lipophilic components (polyunsaturated lipids, oil-soluble vitamins, phytosterols, curcuminoids, carotenoids, and flavonoids). Thus, many food-grade delivery systems have been developed (nanoemulsions, liposomes, nanoparticles) to incorporate active ingredient. Nanosized structures such as nanoemulsions are regarded as useful tools with great potential in the food sector for the delivery of food ingredients. Moreover, in the last decade, the introduction of more efficient emulsification technologies and highly surface-active emulsifiers facilitated the large-scale production of nanoemulsions. Nanoemulsions are metastable colloidal dispersions, consisting of one liquid being dispersed ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47900
ND
47900
Εναλλακτικός τίτλος
Double nanoemulsions incorporated with lipophilic bioactive compounds based on extra virgin olive or olive pomace oil and study of their stability during refrigerated storage
Συγγραφέας
Κατσούλη, Μαρία του Αναστάσιος
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Τζια Κωνσταντίνα
Ωραιοπούλου Βασιλική
Τόπακας Ευάγγελος
Ταούκης Πέτρος
Κροκίδα Μαγδαληνή
Στοφόρος Νικόλαος
Παπαδάκης Σ.
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Νανογαλάκτωμα; Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο; Πυρηνέλαιο; Διπλά νανογαλακτώματα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
449 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα