Συστήματα υδροκολλοειδών ως φορείς εγκλεισμού συστατικών με λειτουργικές ιδιότητες

Περίληψη

Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκαν δύο διαφορετικά συστήματα εγκλεισμού: εδώδιμες μεμβράνες πρωτεϊνών που περιελάμβαναν αντιμικροβιακούς παράγοντες στο επίπεδο της μακροκλίμακας και γαλακτώματα σταθεροποιημένα από ενεργά διεπιφανειακά σύμπλοκα στο επίπεδο της μικροκλίμακας. Οι μεμβράνες παρασκευάστηκαν με την ενσωμάτωση διαφόρων επιπέδων αντιμικροβιακών ουσιών όπως έλαιο ρίγανης, γαλακτικό νάτριο (NaL) και ε-πολυλυσίνη (ε-PL) σε μεμβράνες πρωτεϊνών ορού γάλακτος (WPI) πλαστικοποιημένων με σορβιτόλη. Η ικανότητα προσρόφησης νερού των μεμβρανών και η διαπερατότητά τους σε υδρατμούς επηρεάστηκαν μόνο από την προσθήκη NaL στο πρωτεϊνικό πλέγμα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η ενσωμάτωση οποιουδήποτε από τους τρεις αντιμικροβιακούς παράγοντες στις μεμβράνες συντέλεσε σε μείωση του συντελεστή ελαστικότητας (E) και της μέγιστης τάσης εφελκυσμού (σmax) με ταυτόχρονη αύξηση της μέγιστης ποσοστιαίας επιμήκυνσης (ΕΒ%). Η χρήση της Δυναμικής Μηχανικής Θερμικής Ανάλυσης (DMTA) ανέδειξε την ύπαρ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present study two different delivery systems were evaluated: protein based edible films incorporating antimicrobial agents on the macroscale, and emulsions stabilised by surface active complexes on the microscale. Films were prepared by incorporating different levels of antibacterial agents such as oregano oil, sodium lactate (NaL) and ε-polylysine (ε-PL) into sorbitol-plasticized whey protein isolate (WPI) films. The moisture uptake behavior and the water vapor permeability (WVP) of the films were only affected by the incorporation of NaL into the protein matrix, while in most of the cases incorporation of any of the three antimicrobial agents in the films resulted in a decrease of Young modulus (E) and maximum tensile strength (σmax) accompanied with an increase in elongation at break (% EB). Dynamic Mechanical Thermal Analysis (DMTA) revealed the existence of two relaxation processes, reflecting two distinct structural domains; one corresponding to the protein’s transition te ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/35249
ND
35249
Εναλλακτικός τίτλος
Hydrocolloid systems as carriers of ingredients with functional properties
Συγγραφέας
Ζηνοβιάδου, Κυριακή Γεώργιος
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Κιοσέογλου Βασίλειος
Λαζαρίδης Χαράλαμπος
Scholten Elke
Λαζαρίδου Αθηνά
Μοσχάκης Θωμάς
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Εδώδιμες μεμβράνες; Αντιμικροβιακή συσκευασία; Θερμομηχανικές ιδιότητες; Βιοπολυμερή; Γαλακτώματα; Διεπιφανειακή ρεολογία; Σύμπλοκα; Σταθερότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
xxi, 166 σ., πιν., σχημ., ευρ.