Εναλλακτικές μέθοδοι εκχύλισης φυτικών λιπαρών και βιοδραστικών συστατικών τους

Περίληψη

Ο ελαιοπυρήνας είναι το στερεό παραπροϊόν που προκύπτει κατά την εξαγωγή του ελαιόλαδου από φυγοκεντρικά συστήματα δύο ή τριών φάσεων. Πρόκειται για ένα υλικό χαμηλού κόστους που παράγεται σε σημαντικές ποσότητες και έως τώρα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση του περιεχόμενου ελαίου (πυρηνέλαιου) σε μικρής κλίμακας βιομηχανικές μονάδες. Το πυρηνέλαιο εμφανίζει παρόμοια σύσταση με το ελαιόλαδο, έχει όμως υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασαπωνοποίητα συστατικά από αυτό, και ειδικότερα είναι πλουσιότερο σε ορισμένες στερόλες (β-σιτοστερόλη) και σε σκουαλένιο - συστατικά που διαθέτουν αξιόλογη βιολογική δράση. Ο ελαιοπυρήνας όμως, εκτός από πηγή ελαίου, αποτελεί επιπλέον σημαντική πηγή και άλλων βιοδραστικών συστατικών, όπως τα φαινολικά συστατικά. Τα τελευταία χρόνια, έχει προταθεί η ανάκτηση αυτών των βιοδραστικών συστατικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιοξειδωτικοί και αντιμικροβιακοί παράγοντες σε συστήματα τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών.Σκοπός της παρούσας διδακτορικής δι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Olive pomace is the solid by-product resulting from the olive oil production by the continuous centrifugation process, performed through a three-phase or a two-phase system. It is a low-cost material produced in large quantities and the common practice for its valorization is the recovery of its oil (olive-pomace oil) in small-scale industrial plants. The olive pomace oil displays almost similar composition to olive oil, however olive pomace oil has higher unsaponifiable matter content than olive oil, and it is particularly richer in certain sterols (such as β-sitosterol) and in squalene; these bioactive compounds have a remarkable biological activity. Besides being a source of oil, olive pomace is also an important source of other bioactive compounds, such as phenolic compounds. In recent years, the recovery of these bioactive compounds has been proposed, which can be used as antioxidants and antimicrobial agents in food, pharmaceutical and cosmetic systems.The aim of this PhD dissert ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/46086
ND
46086
Εναλλακτικός τίτλος
Innovative extraction techniques of oil and minor bioactive compounds from olive pomace
Συγγραφέας
Χανιώτη, Σοφία Γεώργιος
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV)
Εξεταστική επιτροπή
Τζιά Κωνσταντίνα
Ωραιοπούλου Βασιλική
Κέκος Δημήτριος
Ταούκης Πέτρος
Κροκίδα Μαγδαληνή
Βουτσάς Επαμεινώνδας
Στοφόρος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Εκχύλιση στερεού - υγρού; Ελαιοπυρήνας; Πυρηνέλαιο - στερόλες - σκουαλένιο; Φαινολικά συστατικά; Εκχύλιση με μικροκύματα; Εκχύλιση με υπέρηχους; Εκχύλιση με ομογενοποιητή υψηλής ταχύτητας; Εκχύλιση με υπερυψηλή πίεση; Ευτηκτικοί διαλύτες; Εκχύλιση με ένζυμα; Αριστοποίηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
359 σ., πιν., σχημ., γραφ.