Έλεγχος της δομής και της δράσης ενζύμων με υπερυψηλή πίεση: εφαρμογή στην παραγωγή και ωρίμανση γαλακτοκομικών προϊόντων

Περίληψη

Η παρούσα διατριβή έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της επίδρασης της συνδυασμένης εφαρμογής Υπερυψηλής πίεσης (ΥΠ) και ήπιων θερμοκρασιών, στη δομή και τη δράση ενδοκυτταρικών ενζύμων οξυγαλακτικών καλλιεργειών εκκίνησης που χρησιμοποιούνται σε τυριά άλμης. Επιπρόσθετα, αφορά στη μελέτη των πιθανών αποτελεσμάτων του ελέγχου της δράσης των ενζύμων αυτών στο στάδιο της ωρίμανσης του τυριού, με απώτερο σκοπό την παραγωγή τυριού με βελτιωμένα οργανοληπτικά, φυσικοχημικά και δομικά χαρακτηριστικά και μειωμένο χρόνο ωρίμανσης. Με στόχο την ταχύτερη ωρίμανση και τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος, αρχικά κρίθηκε απαραίτητος ο καθορισμός των βέλτιστων συνθηκών επεξεργασίας των οξυγαλακτικών καλλιέργειών με ΥΠ. Ειδικότερα, διερευνήθηκε η επίδραση τριών παραμέτρων, της ΥΠ, της θερμοκρασίας και του χρόνου επεξεργασίας στη δραστικότητα της γενικής αμινοπεπτιδάσης PepN και της αμινοπεπτιδάσης ειδικής δράσης PepX, στελεχών των οξυγαλακτικών καλλιεργειών Lactobacillus bulgaricus, ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The objective of the dissertation was to investigate the effect of High Pressure (HP) processing at mild temperatures, on the structure and activity of intracellular enzymes from lactic acid bacteria used as starter cultures of cheeses in brine. The production of a cheese with improved organoleptic, physicochemical and structural characteristics with reduced ripening time based on controlling the activity of these intracellular enzymes, was studied.The effect of HP (100–450 MPa) combined with temperature (20–40°C) on the activity of the general aminopeptidase PepN and the proline-specific aminopeptidase PepX of the strains Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ACA-DC 0105, Streptococcus thermophilus ACA-DC 0022 and Lactococcus lactis ACA-DC 0049, used as starter culture for the production of the Greek cheese in brine (Feta), was studied. The results showed activation or inactivation of aminopeptidases by HP, depending on the process conditions, and suggest interspecific variation ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/39535
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/39535
ND
39535
Εναλλακτικός τίτλος
Structural modification and activity control of enzymes using high pressure: application in the production and ripening of dairy products
Συγγραφέας
Γιαννόγλου, Μαριάννα (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Ταούκης Πέτρος
Τζια Κωνσταντίνα
Μοάτσου Γκόλφω
Ωραιοπούλου Βασιλική
Στοφόρος Νικόλαος
Γιαννακούρου Μαρία
Καταπόδης Πέτρος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Υπερυψηλή πίεση; Φέτα; Καλλιέργειες εκκίνησης; Αμινοπεπτιδάσες; Επιτάχυνση ωρίμανσης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiv, 270 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)