Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αξιολόγηση συστημάτων διαχείρισης σε επιχειρήσεις φρέσκων κομμένων σαλατών

Περίληψη

Η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένας τομέας με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των τροφίμων. Είναι ένας σύνθετος τομέας του οποίου το τελικό αποτέλεσμα - δηλαδή η παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων - απαιτεί τόσο κατάλληλες πρώτες ύλες και υποδομές (τεχνολογικά χαρακτηριστικά) όσο και κατάλληλα διαχειριστικά στοιχεία.H ανάγκη για εργαλεία αξιολόγησης των Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΠΑΤ) κατά την εφαρμογή τους σε παραγωγικές μονάδες, ώστε να εκτιμάται η θέση της παραγωγικής μονάδας με δείκτες απόδοσης του ΣΔΠΑΤ, αλλά και η πραγματική κατάσταση της παραγωγικής διαδικασίας με δείκτες ασφάλειας προϊόντων.Στην παρούσα διδακτορική διατριβή πραγματοποιήθηκε η ανάπτυξη και η επικύρωση ενός διαγνωστικού εργαλείου με το οποίο θα μπορεί να αξιολογηθούν τα ΣΔΠΑΤ τα οποία εφαρμόζονται σε παραγωγικές μονάδες επεξεργασίας κομμένων σαλατών (fresh – cut salads), και το οποίο μπορεί χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο λήψης αποφάσεων.Αρχικά εξετάστ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Food quality and safety is an area with a significant contribution to the development of the food industry. It is a complex sector whose ultimate outcome - the production of quality and safe food - requires both appropriate raw materials and infrastructure (technological characteristics) and appropriate management data. The need for tools for evaluating Food Safety and Quality Management Systems (FSQMS) in their application to production units to assess the position of the production unit with performance indicators of the FSQMS and the actual situation of the production process with product safety indicators. In this PhD dissertation, the development and validation of a diagnostic tool that can be used to evaluate the FSQMS that are applied to fresh - cut salads, can be used as a decision - making tool .Chapter 3 examined the importance of developing a methodology for assessing quality and safety management systems in the specific sector. Chapter 4 provided a systematic bibliographic ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45561
ND
45561
Εναλλακτικός τίτλος
Development of a methodology for the assessment of management systems in fresh cut salad sector
Συγγραφέας
Τζαμαλής, Περικλής Γεώργιος
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Δροσινός Ελευθέριος
Παναγιωτάκος Δημοσθένης
Ματαράγκας Μάριος
Σκανδάμης Παναγιώτης
Πανάγου Ευστάθιος
Παπανικολάου Σεραφείμ
Μπόσκου Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Συστήματα διαχείρισης; Ποιότητα και ασφάλεια λαχανικών; Διαγνωστικό εργαλείο; Αξιολόγηση παραγωγικών μονάδων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
196 σ., πιν., σχημ., γραφ.