Διερεύνηση του κόστους ποιότητας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα με τεχνικές της πολυμεταβλητής ανάλυσης δεδομένων

Περίληψη

H παρούσα διατριβή διερευνά το ρόλο που διαδραματίζει το Κόστος Ποιότητας, και συγκεκριμένα το μοντέλο PAF, στις επιχειρήσεις Τροφίμων και Ποτών στην Ελλάδα. Εξετάζεται η έκταση εφαρμογής της κοστολόγησης Ποιότητας σε σχέση με το μέγεθος των επιχειρήσεων, την πιστοποίηση Ποιότητας που κατέχουν, τον υπο-κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται κ.ό.κ. Επιπλέον, τονίζεται η σημασία των κατηγοριών του Κόστους Ποιότητας (Πρόληψη-Αξιολόγηση-Αποτυχία) και ερευνάται η σύνδεσή τους με την ωριμότητα του συστήματος Διοίκησης Ποιότητας των επιχειρήσεων και της διαμόρφωσης της στάσης τους σχετικά με την Ποιότητα και το κόστος της. Για την διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων, χρησιμοποιείται η τεχνική συλλογής δεδομένων με ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε μετά από επισταμένη μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας και εστάλη στους Υπεύθυνους Οικονομικών ή/και Ποιότητας των επιχειρήσεων. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με την Παραγοντική Ανάλυση των Πολλαπλών Αντιστοιχιών και την Ανιούσα Ιεραρχική Ταξι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The present thesis explores the role played by Cost of Quality, namely the PAF model, in Food and Beverage enterprises in Greece. The extent of the Quality Costing implementation is examined in relation to the size of the enterprises, the quality certification they hold, the sub-sector in which they operate, etc. Moreover, it emphasizes the importance of the Quality Cost categories (Prevention-Appraisal-Failure) and seeks to ‘link’ them to the maturity of the Quality Management System of the companies. In order to investigate the above issues, a questionnaire is used to collect the necessary data. The questionnaire was prepared after a thorough study of the relevant literature and was sent to the Finance and / or Quality Managers. The analysis of the data was conducted by Multiple Correspondence Analysis and Hierarchical Cluster Analysis. The results show that the extent of recording and measurement of Quality Costs is directly related to the size of the enterprises, as well as to ISO/ ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44834
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44834
ND
44834
Εναλλακτικός τίτλος
Cost of quality exploration in food and beverage enterprises in Greece with the use of multidimensional data analysis
Συγγραφέας
Χατζηπέτρου, Ευρίκλεια (Πατρώνυμο: Σταύρος)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Εξεταστική επιτροπή
Μοσχίδης Οδυσσέας
Καραγιώργος Θεοφάνης
Σπαθής Χαράλαμπος
Τσιότρας Γεώργιος
Γκοτζαμάνη Αικατερίνη
Βούζας Φώτιος
Δρογαλάς Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΟικονομικά και Επιχειρήσεις
Λέξεις-κλειδιά
Κόστος ποιότητας; Μοντέλο PAF; Πρόληψη - Αξιολόγηση - Αποτυχία; Ωριμότητα της διοίκησης ποιότητας; Πολυπλοκότητα συστήματος κοστολόγησης ποιότητας; Παραγοντική ανάλυση πολλαπλών αντιστοιχιών; Ανιούσα ιεραρχική ταξινόμηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
288 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)