Ανάπτυξη μεθόδων φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας για τη μελέτη της αυθεντικότητας τροφίμων

Περίληψη

Η αυθεντικότητα των τροφίμων αποτελεί ένα ιδαίτερα σημαντικό γεγονός τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολλών περιστατικών νοθείας τροφίμων και διακίνησης προϊόντων κατώτερης ποιότητας με παραπλανητικές ετικέτες. Η εξασφάλιση της αυθεντικότητας του ελαιολάδου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία λόγω της οργανοληπτικής, θρεπτικής και οικονομικής του σημασίας. Ο κύριος στόχος αυτής της διατριβής είναι η ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων υγροχρωματογραφίας φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (LC-HRMS) που θα συμπεριλαμβάνουν στρατηγικές στοχευμένης, «ύποπτης» και «μη στοχευμένης σάρωσης», σε συνδυασμό με προηγμένα χημειομετρικά εργαλεία, για την εύρεση του αποτυπώματος του ελαιολάδου.Aρχικά, αναφέρονται οι βιολογικές δράσεις των ελάσσονων συστατικών του ελαιολάδου, των φαινολικών ενώσεων, και οι επιδράσεις διαφόρων παραγόντων στο φαινολικό προφίλ. Παρουσιάζονται όλες οι σύγχρονες και αναλυτικές μέθοδοι που συνδυάζουν την επιστήμη των τροφίμων με τεχνικές μεταβολομικής, με έμφαση στις μεθόδους ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Food authenticity has become increasingly important in recent years due to food fraud incidents and the handling of low quality products with misleading labels. The guarantee of the authenticity of olive oil arises great public concern because of its sensory, nutritional and economic importance. The main objective of this thesis is to develop integrated LC-HRMS workflows, including target, suspect and non-target screening strategies, coupled with advanced chemometric tools, for olive oil fingerprinting.First, the biological activities of some minor constituents in olive oil, phenolic compounds, are reported and their occurrence and wide-scope properties in olive matrices, as well as effects of various factors on olive oil phenolic profile, are discussed. The present state of the art for their determination in foodomics science is presented, focusing on target and non-target screening HR-MS workflows coupled to chemometrics. The experimental section of the thesis consists of three secti ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/41376
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/41376
ND
41376
Εναλλακτικός τίτλος
Development of high resolution mass spectrometric methods for the investigation of food authenticity
Συγγραφέας
Καλογιούρη, Νατάσα (Πατρώνυμο: Παναγιώτης)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Θωμαϊδης Νικόλαος
Ευσταθίου Κωνσταντίνος
Κουππάρης Μιχαήλ
Καλοκαιρινός Αντώνιος
Σαμανίδου Βικτωρία
Μπακέας Ευάγγελος
Οικονόμου Αναστάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Αυθεντικότητα; Ελαιόλαδο; Μη στοχευμένη σάρωση; Χημειομετρία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
198 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)