Εναλλακτικές τεχνολογίες απολύμανσης τροφίμων και εκτίμηση κινδύνου για την δημόσια υγεία

Περίληψη

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί μέρος μίας υγιεινούς δίαιτας και διατροφικού προφίλ γενικότερα. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα μοντέρνο τρόπο διατροφής η οποία έχει τις ρίζες της στις χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Νότια Ιταλία. Τα βασικά συστατικά που την απαρτίζουν είναι το λάδι, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, και η μικρή κατανάλωση κρέατος (Noah and Truswell, 2001). Ως εκ τούτου, λαχανικά όπως το μαρούλι, οι τομάτες είναι κύρια συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής. Επίσης, φρούτα όπως οι φράουλες προτιμώνται από εκείνους που θέλουν να ακολουθούν την Μεσογειακή Διατροφή αλλά και από αυτούς που θέλουν να προσέχουν την υγεία τους.Το μαρούλι (Lactuca sativa L.) καταναλώνεται κυρίως ως σαλάτα και αποτελεί μία πλούσια πηγή συστατικών ευεργετικών για την υγεία όπως τα φαινολικά, η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή και οι χλωροφύλλες (Nicolle et al., 2004). Περιλαμβάνει πολλά μακροστοιχεία (π.χ K, Na, Ca και ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Fruits and vegetables are considered as part of a healthy diet and lifestyle. However, concerns have arisen regarding the microbiological safety of Ready To Eat (RTE) produces due to a number of foodborne outbreaks associated with pathogens. Although strict practices for controlling the safety of RTE produce have been implemented in the fresh produce industry, the current commercial operations rely on a wash treatment with water or with an antimicrobial agent as the only step for reducing microbial populations on fresh produce. However, washing with common sanitizers has been demonstrated to achieve no more than 1-2 log10 reduction in pathogen populations. Recently, much research effort has been put into development to provide multiple-hurdle techniques which enhance produce safety. Thus, non-thermal technologies for the inactivation of microorganisms are of increasing interest to the food industry for the control of spoilage and safety, thus for assuring public health.In this study, t ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/36272
ND
36272
Εναλλακτικός τίτλος
Non-thermal technologies for the disinfection of food and risk assessment for public health
Συγγραφέας
Μπίρμπα, Αγγελική Αλέξιος
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής
Εξεταστική επιτροπή
Βανταράκης Απόστολος
Λεοτσινίδης Μιχαήλ
Παπαδοπούλου Χρυσάνθη
Καψοκεφάλου Μαρία
Σπηλιοπούλου Ίριδα
Ζαρκάδης Ιωάννης
Lyng James
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική & Επιστήμες Υγείας
Άλλες Ιατρικές Επιστήμες
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Εναλλακτικές τεχνολογίες απολύμανσης; Τρόφιμα; Βακτήρια; Ιοί
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
xvii, 326 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.