Βιοποικιλότητα και ποσοτική εκτίμηση του πληθυσμού του Listeria monocytogenes σε νωπό κρέας και προϊόντα του

Περίληψη

Ο μικροοργανισμός Listeria monocytogenes είναι το παθογόνο αίτιο της λιστερίωσης. Μολονότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στον άνθρωπο είναι σχετικά μικρή, τα κρούσματα λιστεριώσεων χαρακτηρίζονται από υψηλή θνητότητα (20-30%), ιδιαιτέρως μεταξύ ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα νεογνά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα καταγεγραμμένα κρούσματα λιστεριώσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας ομαδικών προσβολών από L. monocytogenes τροφιμογενούς προέλευσης. Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η ποσοτικοποίηση της παρουσίας και η μελέτη της βιοποικιλότητας του παθογόνου μικροοργανισμού L. monocytogenes σε νωπό κρέας και προϊόντα του. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού τέθηκαν ως κύριοι στόχοι μελέτης οι εξής: Η διεξαγωγή έρευνας πεδίου για τη μελέτη της μικροχλωρίδας και για την εκτίμηση της μικροβιολογικής ποιότητας και υγιεινής νωπού χοίρειου κιμά. Ο υπολογισμός του επιπολασμού του μικροοργανισ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Listeria monocytogenes is the causative agent of listeriosis. Despite the low incidence of the disease in humans, listeriosis is characterized by high hospitalization and case fatality rates (i.e. 20-30%), especially among individuals belonging in the YOPI segment, i.e. young, old, pregnant, and immune-compromised people. During the past three decades, the recorded cases of L. monocytogenes infections have been grown significantly due to several outbreaks of foodborne-related listeriosis. The aim of this thesis was to quantify L. monocytogenes presence and study pathogen’s biodiversity in fresh meat and products thereof. The following main objectives were set: Screening for microbial populations in naturally contaminated fresh minced pork meat and thus evaluating its microbiological quality and hygiene by conducting a field survey. Estimation of prevalence for L. monocytogenes in fresh minced pork meat and determination of the performance attributes (e.g. sensitivity, specificity) of t ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/28751
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/28751
ND
28751
Εναλλακτικός τίτλος
Biodiversity and quantification of Listeria monocytogenes in fresh meat and products thereof
Συγγραφέας
Ανδρίτσος, Νικόλαος Δημήτριος
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Δροσινός Ελευθέριος
Ματαράγκας Μάριος
Μποζιάρης Ιωάννης
Νυχάς Γεώργιος - Ιωάννης
Πανάγου Ευστάθιος
Σκανδάμης Παναγιώτης
Τάσσου Χρυσούλα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Επιστήμες Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Ανίχνευση; Βιοποικιλότητα; Επιπολασμός; Προσεγγιστική Μπαγεσιανή Μέθοδος; Ποσοτική εκτίμηση; Χαρακτηριστικά επίδοσης θρεπτικών υποστρωμάτων; Χοίρειο κρέας και κιμάς
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
244 σ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.