Μοριακός και βιοχημικός χαρακτηρισμός ζυμών με πιθανές προβιοτικές ιδιότητες και προσδιορισμός της ανοσοτροποποιητικής τους δράσης in vivo

Περίληψη

Ως προβιοτικά χαρακτηρίζονται οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν καταναλωθούν σε κατάλληλες ποσότητες ασκούν ευεργετική δράση στον ξενιστή. Οι κυριότεροι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται ως προβιοτικοί περιλαμβάνουν βακτήρια του γένους Lactobacillus και Bifidobacterium. Παρόλο που οι ζύμες αποτελούν μέρος της μικροχλωρίδας πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων το ενδιαφέρον για τη χρήση τους ως προβιοτικά άρχισε να αναπτύσσεται μόλις τα τελευταία χρόνια. Αν και οι in vitro δοκιμές για τον έλεγχο των προβιοτικών ιδιοτήτων επιτρέπουν την επιλογή των επιθυμητών στελεχών μέσα από μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, εντούτοις δεν μπορούν να προσομοιάσουν τις πολύπλοκες συνθήκες και αλληλεπιδράσεις που χαρακτηρίζουν ένα in vivo σύστημα. Ο τελικός χαρακτηρισμός ενός στελέχους ως προβιοτικό απαιτεί χρονοβόρα in vivo πειράματα σε πειραματόζωα αλλά και κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο. Καθώς οι ευεργετικές (προβιοτικές) ιδιότητες των μικροοργανισμών διαφέρουν ακόμα και ανάμεσα σε στελέχη του ίδιου είδου ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Probiotics are living microorganisms that when ingested in adequate numbers exert health benefits to the host. The most common probiotics belong to the genera Lactobacillus and Bifiobacterium. Despite the occurrence of yeasts as an integral part of many dairy products their potential as probiotics has begun to develop only in the recent years. Although in vitro probiotic tests allow the selection of the desired microorganisms among a large number of microorganisms, they cannot simulate the complex environment and interactions that characterize an in vivo system. In order for a microorganism to be characterized as probiotic, in vivo studies on guinea pigs as well as human clinical trials are required. Due to the fact that the beneficial (probiotic) properties are strain-specific and on the basis of polyphasic taxonomy, in the present study we used biochemical and molecular methods for the confirmation of the identification of yeast strains isolated from Feta cheese and infants’ gastroin ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/18958
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/18958
ND
18958
Εναλλακτικός τίτλος
Molecular and biochemical characterization of yeasts with potential probiotic properties and determination of their immunomodulatory activity in vivo
Συγγραφέας
Κουρελής, Ανδρέας (Πατρώνυμο: Στυλιανός)
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Βιολογίας. Τομέας Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Γιάγκου Μηνάς
Σκούρας Ζαχαρίας
Papaconstantinou John
Κολιάης Στέφανος
Αρσενάκης Μηνάς
Λιτοπούλου-Τζανετάκη Ευανθία
Τζανετάκης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Ζύμες; Προβιοτικά; Ανοσοτροποποιητική δράση; Ηλεκτροφόρηση μεταβαλλόμενου πεδίου (PFGG); Κυτοκίνες; Υποδοχείς, Toll like; Χοληστερόλη, Μείωση; Κύτταρα CACO - 2
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
160 σ., εικ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)