Μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν τη συγκέντρωση ελευρωπαΐνης σε ιστούς και όργανα της ελιάς (Olea europaea L.)

Περίληψη

Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκε η επίδραση διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν τη συγκέντρωση της ελευρωπαΐνης σε ιστούς ή όργανα της ελιάς (Olea europaea L.). Οι παράγοντες που μελετήθηκαν ήταν δύο αβιοτικές καταπονήσεις (αλατότητα εδάφους και υδατική καταπόνηση), η αύξηση και ωρίμανση του ελαιοκάρπου, το σύστημα διαμόρφωσης των δένδρων και η θέση των φύλλων στην κόμη τους, καθώς και ο γενοτυπικός παράγοντας. Στο πρώτο πείραμα διερευνήθηκε η κατανομή των φαινολικών ενώσεων, ελευρωπαΐνης και υδροξυτυροσόλης, ως ανταπόκριση της ελιάς στην αλατότητα και στη συνεπακόλουθη οξειδωτική καταπόνηση, εστιάζοντας σε δύο φυτικά όργανα (φύλλα και ρίζα). Ακόμα, προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα και η πιθανή σχέση που μπορεί να υπάρχει με τις φαινoλικές ενώσεις. Επίσης, δεδομένου ότι η γλυκόζη αποτελεί μέρος του μορίου της ελευρωπαΐνης και παίζει ενεργό ρόλο στη διαδικασία της ωσμωτικής ρύθμισης, μελετήθηκε η υπόθεση αν υπάρχει στενή σχέση μεταξύ τους. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η αλα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present dissertation, the effect of various factors on oleuropein concentration in different tissues or organs of the olive tree (Olea europaea L.) was studied. These factors were two abiotic stress conditions (salinity and water stress), fruit growth and ripening, two training systems, leaf canopy position and the genotype (cultivar). The aim of the first experiment was to determine the phenolic status (total phenol content, oleuropein and hydroxytyrosol) and antioxidant activity of four olive cultivars under saline conditions in two different plant parts (leaves and root). We also tested the possible relationship between oleuropein and glucose, since the latter compound is a part of the former molecule and accumulates under saline conditions. The data indicate that salinity stimulated the biosynthesis of phenols and oleuropein, especially in leaves, whereas the hydroxytyrosol concentration was either negatively or not affected by the salt stress. Oleuropein was the main phenol ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/28478
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/28478
ND
28478
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of various factors on oleuropein concentration in different tissues and organs of the olive tree (Olea europaea L.)
Συγγραφέας
Πετρίδης, Αντώνιος Ιωάννης
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Δενδροκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Θεριός Ιωάννης
Δημάση - Θεριού Κορτέσσα
Βογιατζής Δημήτριος
Σαμούρης Γεώργιος
Χατζησαββίδης Χρήστος
Μολασιώτης Αθανάσιος
Τανανάκη Χρυσούλα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Ελευρωπαΐνη; Φαινολικές ενώσεις; Αντιοξειδωτική ικανότητα; Υδροξυτυροσόλη; Τυροσόλη; Ασκορβικό οξύ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., γραφ., ευρ.