Προβιοτικές και τεχνολογικές ιδιότητες οξυγαλακτικών βακτηρίων. In vitro και in vivo επίδραση στο ελικοβακτήριο του πυλωρού

Περίληψη

Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η εξέταση του προβιοτικού δυναμικού στελεχών οξυγαλακτικών βακτηρίων μέσω μίας σειράς in vitro δοκιμών, και της μετέπειτα εφαρμογής επιλεγμένων στελεχών σε in vivo μοντέλα ποντικών έναντι της λοίμωξης του Η. pylori και της ελκώδους κολίτιδας, αλλά και σε τεχνολογικό επίπεδο στην παρασκευή γιαουρτιού.Υλικά και μέθοδοι: Στη διατριβή αυτή μελετήθηκαν 51 στελέχη Lactobacillus του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, απομονωμένα κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα και κόπρανα προβάτων, καθώς και 22 στελέχη Enterococcus και Streptococcus, απομονωμένα από κόπρανα προβάτων. Τα στελέχη αυτά εξετάστηκαν σε μία σειρά in vitro δοκιμών που αφορούν την επιβίωσή τους σε συνθήκες εξομοίωσης του ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος, οι οποίες περιελάμβαναν επιβίωση σε χαμηλό pH, επιβίωση παρουσία των πρωτεολυτικών ενζύμων πεψίνη και παγκρεατίνη, και επιβίωση παρουσία χολικών αλάτων.Στην συνέχεια τα στελέχη εξετάστηκαν σε δοκιμές βασικ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Aim: The aim of this study was to examine the probiotic potential of Lactobacillus strains and to evaluate the performance of selected strains in yogurt production. In addition selected strains were applied in vivo in mice models concerning H. pylori infection and ulcerative colitis.Materials and Methods: Fifty-two Lactobacillus strains isolated from traditional Greek dairy products, obtained from international culture collections or isolated from sheep faeces, and twenty-two Streptococcus and Enterococcus strains isolated from sheep faeces were examined for properties relevant to their survival in human gastrointestinal tract. Strains were tested with respect to resistance to low pH conditions as well as resistance to bile salts and proteolytic enzymes.Their safety was evaluated by examining their haemolytic activity and their antibiotic resistance. The Lactobacillus strains were also examined on their basis of their adhesive ability to organic solvents and Caco-2 cells, and on their ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21980
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21980
ND
21980
Συγγραφέας
Μαραγκουδάκης, Πέτρος-Αχιλλέας (Πατρώνυμο: Μιχαήλ)
Ημερομηνία
2004
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Γαλακτοκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Τσακαλίδου Έφη
Ανυφαντάκης Εμμανουήλ
Βασιλειάδου Δήμητρα
Νυχάς Γεώργιος
Κανδαράκης Ιωάννης
Μπερτζιτζόγλου Ευαγγελία
Καψοκέφαλου Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΕπιστήμη Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Προβιοτικά; Οξυγαλακτικά βακτήρια; Επιβίωση; Ελικοβακτήριο; Γαστρίτιδα; Γιαούρτια; Προβιοτικές ιδιότητες; Λακτοβάκιλλος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
321 σ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)