Μελέτη της επίδρασης της καλλιεργητικής τεχνικής στην περιεκτικότητα του μαρουλιού σε νιτρικά καθώς και στην μετασυλλεκτική συμπεριφορά και ποιότητα του προϊόντος

Περίληψη

Σε υδροπονική καλλιέργεια μαρουλιού ποικιλίας Parris Island, μελετήθηκε η επίδραση πέντε επιπέδων αζωτούχου λίπανσης στην ανάπτυξη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυτών σε τρεις διαφορετικές εποχές. Έτσι μετρήθηκαν το νωπό βάρος του φυτού, η συσσώρευση νιτρικών ιόντων και η κατανομή τους στο φυτό και τα φύλλα, καθώς και τα επίπεδα χλωροφύλλης και βιταμίνης C. Προσδιορίστηκαν επίσης οι τιμές της φωτοσύνθεσης, διαπνοής και της στοματικής αγωγιμότητας των ιστών του φύλλου του μαρουλιού. Παράλληλα μελετήθηκε η μετασυλλεκτική συμπεριφορά των φύλλων του μαρουλιού κατά τη συντήρησή τους σε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες και σε δύο διαφορετικές συσκευασίες. Έτσι προσδιορίστηκε η μεταβολή των τιμών του νωπού βάρους, της συσσώρευσης των νιτρικών ιόντων στα διάφορα μέρη των φύλλων, της βιταμίνης C και της χλωροφύλλης. Η αύξηση της αζωτούχου λίπανσης προκάλεσε αυξητική τάση σε όλες τις παραμέτρους που μετρήθηκαν. Η αποθήκευση σε όλες τις περιπτώσεις προκάλεσε απώλεια στο νωπό βάρος, τη χλωροφύλλ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In hydroponically cultivated lettuce, variety Parris Island, the effect of five levels of nitrogen fertilization on growth and quality in three different seasons was investigated. Thus, the fresh weight of the plant, the nitrate accumulation, and distribution in the plant and within the leaves were measured, as well as the level of chlorophyll and vitamin C. Also, the role of photo synthesis and transpiration and the stomatal conductance of CO₂ in the lettuce, leaf tissue were determined. At the same time, the postharvest behavior of leaves of lettuce was studied during storage at two temperature and two packages. The change in fresh weight, nitrate accumulation in the various parts of the leaves, vitamin C and chlorophyll was determined. Increasing of nitrogen rate caused an increase to all above measured parameters. During the storage of lettuce, a weight loss, a loss of total chlorophyll and vitamin C was worked, whereas nitrate accumulation did not appear to alter significantly dur ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/25936
ND
25936
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of cultivation practice on nitrate accumulation of lettuce plants and on post harvest quality of lettuce leaves
Συγγραφέας
Κωνσταντοπούλου, Ελένη Χρήστος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών
Εξεταστική επιτροπή
Πάσσαμ Χάρολντ
Ολύμπιος Χρήστος
Σάββας Δημήτριος
Ακουμιανάκης Κωνσταντίνος
Παπαφωτίου Μαρία
Ευθυμιάδης Παναγιώτης
Μαυρογιαννόπουλος ς Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Μαρούλια; Συσσώρευση νιτρικών; Συγκέντρωση βιταμίνης C
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
225 σ., εικ., πιν., σχημ.