Παραλαβή δευτερογενών μεταβολιτών από το άνθος του φυτού crocus sativus L. και μελέτη της αντιοξειδωτικής τους δράσης και των συμπλόκων αυτών με DNA, tRNA και human serum albumin (HSA)

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή αρχικά (Κεφ. 1), αναφέρονται τα βοτανολογικά χαρακτηριστικά του φυτού Crocus sativus L. (Κρόκος), οι καλλιεργητικές τεχνικές ο τρόπος παραγωγής του μπαχαρικού saffron που είναι τα αποξηραμένα κόκκινα στίγματα του άνθους η οικονομική σημασία του φυτού και η χημική σύσταση των στιγμάτων και των πετάλων. Στη συνέχεια (Κεφ. 2) περιγράφονται οι τεχνικές παραλαβής των δευτερογενών μεταβολιτών του φυτού που χρησιμοποιήθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση στην περιγραφή των θεωρητικών αρχών των υπέρηχων. Ακολούθως στο Κεφ. 3 παραθέτονται γενικές πληροφορίες σχετικά με τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τις μεθόδους προσδιορισμού της αντιοξειδωτικής δράσης με έμφαση στη μέθοδο του 2,2-διφαινυλο-Ι-πικρυλυδραζυλίου (2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl, DPPH'). Στο Κεφ. 4 περιγράφονται τα βιομόρια DNA, tRNA και ανθρώπινη ορολευκωματίνη (Human Serum Albumin-HSA), ενώ στο Κεφ. 5 περιγράφονται οι φασματοσκοπικές τεχνικές (υπέρυθρη φασματοσκοπία με μετασχηματισμό Fourier, φασματοσκοπία Ra ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Crocus sativus L. is the plant from which the famous spice saffron is produced by the dehydration of its stigmas. The botanical characteristics, the agricultural practices, the dehydration process of the stigmas, the financial importance of saffron and the chemical composition of the stigmas and the petal are described in Chapter 1. Information for the procedures used to isolate plant's secondary metabolites is given in Chapter 2. The use of ultrasound is described in details. Chapter 3 provides information about free radicals, oxidation of lipids and the methods used to evaluate the antioxidant activity of several substances. The 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl, DPPH' antioxidant activity method is described thoroughly. In Chapter 4 are described the biomolecules DNA, tRNA and Human Serum Albumin (HSA) while in Chapters 5 are described the spectroscopic techniques (Fourier Transform Infrared Spectroscopy, Fourier Transform Raman Spectroscopy) and the application of Ultraviolet-Visible s ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21988
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21988
ND
21988
Συγγραφέας
Κανάκης, Χαράλαμπος (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Γενικό. Εργαστήριο Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Πολυσίου Μόσχος
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Κωνσταντίνου-Κοκότου Βιολέτα
Κωμαῒτης Μιχαήλ
Ανδρικόπουλος Νικόλαος
Γεωργίου Κωνσταντίνος
Ταραντίλης Πέτρος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Κρόκος; Αντιοξειδωτική δράση; Σύμπλοκα DNA, RNA, HSA; Φασματοσκοπία; Χρωματογραφία; Φλαβονοειδή; Κροκίνες; Σαφρανάλη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
256 σ., εικ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)