Ενζυμική τροποποίηση συστατικών της μαστίχας και του μαστιχέλαιου

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετήθηκε η βιοτεχνολογική τροποποίηση της περιλλυλ-αλκοόλης που αποτελεί συστατικό του αιθέριου ελαίου της μαστίχας Χίου. Για τη βιομετατροπή του συγκεκριμένου συστατικού αναπτύχθηκαν βιοκαταλυτικές μέθοδοι που βασίστηκαν στη χρήση υδρολυτικών ενζύμων, όπως οι γλυκοζιδάσες και οι λιπάσες, σε μη συμβατικά μέσα, όπως οργανικοί διαλύτες, διφασικά συστήματα και συστήματα «ελεύθερα διαλύτη». Το αρωματικό συστατικό το οποίο επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα εργασία ήταν η περιλλυλ-αλκοόλη, αφού από διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί θεωρείται πως έχει σημαντική αντικαρκινική δράση. Η περιλλυλ-αλκοόλη είναι μία πρωτοταγής μονοτερπενόλη. Με τη χρήση βιοκαταλυτικών μεθόδων σε μη συμβατικά μέσα επιτεύχθηκε η εκλεκτική τροποποίηση της περιλλυλ-αλκοόλης. Οι ενζυμικές τροποποιήσεις που επιχειρήθηκαν στο μόριο της περιλλυλ-αλκοόλης, οδήγησαν στη σύνθεση νέων ενώσεων με τροποποιημένες φυσικοχημικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η σύ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the current dissertation, the biotechnological modification of perillyl alcohol, which is a compound of the essential oil of Chios mastic gum, was studied. For the biotransformations of the specific substance biocatalytical methods were developed. These methods were based on the use of hydrolytic enzymes like glucosidases and lipases in non conventional media such as organic solvents, biphasic and solvent free systems. The volatile compound which was chosen to be used in the current dissertation was perillyl alcohol since after a series of studies it is considered to have a significant anticarcinogenic activity. Perillyl alcohol is a primary monoterpenol which is produced as a hydroxylated metabolite of D-limonene in the secondary metabolism of several plant species. By means of biocatalytical processes in non conventional media the selective transformation of perillyl alcohol was carried out. The enzymatic modifications which were carried out to the molecule of perillyl alcohol l ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21951
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21951
ND
21951
Εναλλακτικός τίτλος
Enzymatic transformation of compounds content in Mastic Gum and Mastic oil
Συγγραφέας
Ξανθάκης, Επαμεινώνδας του Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κολίσης Φραγκίσκος
Σταμάτης Χαράλαμπος
Τζια Κωνσταντίνα
Ταούκης Πέτρος
Χριστακόπουλος Παύλος
Κέκος Δημήτριος
Ωραιοπούλου Βάσω
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία
Επιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Βιοκατάλυση; Μη συμβατικά μέσα; Μαστίχα Χίου; Μαστιχέλαιο; Περιλλυλ-αλκοόλη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
viii, 230 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)