Επιδράσεις της Pistacia lentiscus (μαστίχας Χίου) σε διαβητικούς μύες: βιοχημική-παθολογοανατομική μελέτη

Περίληψη

Εισαγωγή-στόχος της εργασίας. Η μαστίχα Χίου είναι μια φυσική ρητίνη, πλούσια κυρίωςσε τριτερπενικές ενώσεις, η οποία παράγεται από το δέντρο Pistacia lentiscus var Chia. Ημαστίχα διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, γαστρο-προστατευτικές, ηπατοπροστατευτικές, αντιαθηρωματικές και αντικαρκινικές δράσεις. Στηνπαρούσα μελέτη διερευνήθηκε η επίδραση της μαστίχας Χίου σε βιοχημικές καιπαθολογοανατομικές παραμέτρους σε διαβητικούς μύες.Μέθοδοι και υλικά. Χρησιμοποιήθηκαν 37 μύες στους οποίους προκλήθηκε σακχαρώδηςδιαβήτης μετά από χορήγηση στρεπτοζοτοκίνης. Τα πειραματόζωα χωρίσθηκαν τυχαία σετρεις ομάδες. Ομάδα ελέγχου (13 μύες), ομάδα χαμηλής δόσης (12 μύες) που έλαβε 20gr/kgμαστίχας για 8 εβδομάδες και ομάδα υψηλής δόσης (12 μύες) που έλαβε 500mg/kg μαστίχαςγια 8 εβδομάδες. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σακχάρου, ολικής χοληστερόλης, LDL-χοληστερόλης, HDL-χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, ολικών πρωτεϊνών, αδιπονεκτίνης καιρεζιστίνης, στην αρχή του πειράματος στις 4 εβδ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Background and aims. Chios mastic gum is a resin rich in triterpenoid compounds, producedfrom Pistacia lentiscus var. Chia and is reported to possess beneficial anti-oxidant, antiatherogenic,anti-inflammatory, gastrointestinal, anti-microbial, anti-cancer andhepatoprotective properties. This study investigated the effect of crude Chios mastic gum onlipid disturbances and carbohydrate metabolism in diabetic mice.Animals and Methods. A total of 37 streptozotocin-induced diabetic 12-week-old maleC57bl/6 mice were assigned to the following groups: NC (n=13) control; LdM (n=10) animals receiving low dose mastic for 8 weeks (20 mg/Kg of body weight); HdM (n=10) animalsreceiving high dose mastic (500 mg/Kg BW) for the same period. Serum lipid (totalcholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides) and glucose levels weredetermined at baseline and at 4 and 8 weeks (end of experiment). Serum total protein,adiponectin and resistin levels were also measured at baseline and at the end ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/41116
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/41116
ND
41116
Εναλλακτικός τίτλος
Effects of Pistacia lentiscus (Chios gum mastic) in diabetic mice: biochemical-histopathological study
Συγγραφέας
Γεωργιάδης, Ιωάννης του Βασίλειος
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Χειρουργικής. Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας Ν. Σ. ΧΡΗΣΤΕΑΣ
Εξεταστική επιτροπή
Καρατζάς Θεόδωρος
Κατσιλάμπρος Νικόλαος
Περρέα Δέσποινα
Σιταράς Νικόλαος
Τεντολούρης Νικόλαος
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος
Καβαντζάς Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΒασική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Μαστίχα Χίου; Σακχαρώδης διαβήτης; Μεταβολισμός λιπιδίων; Φυτικό συμπλήρωμα διατροφής; Μύες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
212 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)