Μελέτη μη θερμικών προκατεργασιών για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας ιχθυηρών

Περίληψη

Η ανάπτυξη νέων μεθόδων επεξεργασίας και συσκευασίας των αλιευμάτων, με σκοπό τη μείωση του ρυθμού υποβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, αποτελεί βασικό στόχο της επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Η τσιπούρα (Sparus aurata) αποτελεί είδος μεγάλης εμπορικής σημασίας τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή αγορά. Στόχος της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη της επίδρασης της ωσμωτικής προκατεργασίας (40-60% μαλτοδεξτρίνη με 5% NaCl, 0-360 min, 15-37°C), καθώς και του συνδυασμού της με επιπλέον παράγοντες μικροβιολογικής και φυσικοχημικής σταθεροποίησης, όπως εναλλακτικές συσκευασίες (20-80% CO2), αντιμικροβιακές ουσίες (0.5% καρβακρόλη, 0.5% γλυκονο-δ-λακτόνη, 1% citrox, 2?104 IU νισίνη/100 g διαλύματος) και εναλλακτικών ωσμωτικών μέσων (τρεχαλόζη, γλυκοζαμίνη), στην ποιότητα φιλέτων τσιπούρας και η ανάπτυξη μοντέλων πρόρρησης της διατηρησιμότητας, που βασίζονται σε μικροβιολογικούς και χημικούς δείκτες ποιότητας. Η διεργασία της ωσμωτικής αφυδάτωσης οδήγη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Fresh fish is an extremely perishable food as compared to other food commodities. Considerable research focuses on the control of microbial growth and biochemical reactions to improve fish quality and extent shelf life. Gilthead seabream (Sparus aurata) is a Mediterranean fish of high commercial value due to its desirable characteristics. Products like chilled fillets from marine cultured Mediterranean fish have high commercial potential if their shelf life can be extended through packaging or minimal processing. The objective of this study was to evaluate and model the effect of osmotic treatment (40-60% maltodextrin plus 5% NaCl, 0-360 min, 15-37°C) and its combination with modified atmosphere packaging (20-80%CO2), antimicrobial agents (0.5% carvacrol, 0.5% glucono-δ-lactone, 1% citrox, 2?104IU/100g osmotic solution) and alternative osmotic solutes (trehalose, glucosamine) on the quality characteristics of gilthead seabream and to investigate the potential of using osmosis as a mini ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21769
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21769
ND
21769
Εναλλακτικός τίτλος
Study on non-thermal pretreatments for shelf life extension of chilled fish
Συγγραφέας
Τσιρώνη, Θεοφανία (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Ταούκης Πέτρος
Τζια Κωνσταντίνα
Ωραιοπούλου Βασιλική
Κέκος Δημήτριος
Μαρούλης Ζαχαρίας
Στοφόρος Νικόλαος
Καραθάνος Βάϊος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Ωσμωτική αφυδάτωση; Συσκευασία σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες; Αντιμικροβιακά; Τσιπούρα; Διατηρησιμότητα; Μοντέλα πρόρρησης; Ψάρια; Υπέρψυξη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
304 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)