Περίληψη
Η κατανόηση της μικροβιακής οικολογίας συνδέεται άμεσα με παράγοντες που ευνοούν την αποίκηση του εντέρου. Διαταραχή της χλωρίδας οδηγεί σε αποίκηση από παθογόνους η ευκαιριακούς μικροοργανισμούς .Στο πρώτο τμήμα αυτής της εργασίας η μελέτη μας επικεντρώνεται στην εκτίμηση του μικροβιακής χλωρίδας προ και κατόπιν υποβολής σε οζονοθεραπεία. Το όζον αποτελεί έναν ευρέως φάσματος αντιμικροβιακό παράγοντα έναντι των βακτηρίων ,ιών ,μυκήτων, πρωτοζώων .Το όζον δρα απευθείας σε δομικές ουσίες του κυττάρου όπως πρωτεινες. Λιπίδια ,πεπτιδογλυκάνια ,ένζυμα και ιικά καψίδια. Εντούτοις ,η αντιμικροβιακή του δράση φαίνεται να επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης ,το όζον χορηγήθηκε σε ασθενείς διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που παρουσίαζαν συμπτώματα μικροβιακής δυσβίωσης στο έντερο. H E.coli και οι Lactobacillus αποτελούν την κατ΄εξοχήν χλωρίδα των υγιών ασθενών. Κατόπιν οζονοθεραπείας παθογόνοι μικροοργανισμοί ως, S.aureus και Proteusείναι απόντες ...
Η κατανόηση της μικροβιακής οικολογίας συνδέεται άμεσα με παράγοντες που ευνοούν την αποίκηση του εντέρου. Διαταραχή της χλωρίδας οδηγεί σε αποίκηση από παθογόνους η ευκαιριακούς μικροοργανισμούς .Στο πρώτο τμήμα αυτής της εργασίας η μελέτη μας επικεντρώνεται στην εκτίμηση του μικροβιακής χλωρίδας προ και κατόπιν υποβολής σε οζονοθεραπεία. Το όζον αποτελεί έναν ευρέως φάσματος αντιμικροβιακό παράγοντα έναντι των βακτηρίων ,ιών ,μυκήτων, πρωτοζώων .Το όζον δρα απευθείας σε δομικές ουσίες του κυττάρου όπως πρωτεινες. Λιπίδια ,πεπτιδογλυκάνια ,ένζυμα και ιικά καψίδια. Εντούτοις ,η αντιμικροβιακή του δράση φαίνεται να επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης ,το όζον χορηγήθηκε σε ασθενείς διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που παρουσίαζαν συμπτώματα μικροβιακής δυσβίωσης στο έντερο. H E.coli και οι Lactobacillus αποτελούν την κατ΄εξοχήν χλωρίδα των υγιών ασθενών. Κατόπιν οζονοθεραπείας παθογόνοι μικροοργανισμοί ως, S.aureus και Proteusείναι απόντες από την χλωρίδα, ταυτόχρονα όμως με την απουσία και των ωφέλιμων Lactococcus .Επιπλέον ,κατόπιν οζονοθεραπείας εμφανίζονται ηυξημένα επίπεδα μικροοργανισμών και μεγαλύτερη ποικιλία. Τα επίπεδα των Streptococcus δείχνουν ανοδική πορεία ,όπως επίσης και τα επίπεδα των οφέλιμων Lactobacillus.Εντούτοις, ο αναερόβιος μικροοργανισμός C.perfringens δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το όζον .Παράγοντες όπως ο μικροβιακός ανταγωνισμός φαίνεται να είναι κρίσιμοι και καθοριστικοί στην εγκατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας. Συμπερασματικά ,η χρήση του ιατρικού όζοντος για την θεραπεία της εντερικής δυσβίωσης πρέπει να γίνεται με σύνεση συνεκτιμώντας την συνολική εικόνα του ασθενούς,διότι η υπερβολική η εκτεταμένη χορήγησή του μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ελευθέρων ριζών η διαταραχή της εντερικής χλωρίδας . Επί μακρόν ,οι επιστήμονες διαπίστωσαν μία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης της τροφής και μία αλλεργική η ψευδο-αλλεργική αντίδραση. Επιπλέον ,αναστολή των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε με την διακοπή της ενεχόμενης τροφής.Δια το λογο τούτο στο δεύτερο τμήμα αυτής της μελέτης θελήσαμε να εκτιμήσουμε την κυτταροτοξική αυτή αντίδραση των τροφών στον άνθρωπο. Αλλεργιογόνα τροφών επικολλημένα σε αντικειμενοφόρο πλάκα ήρθαν σε επαφή με ορό αίματος ασθενούς και ελέγχθηκε η κυτταροτοξική τους δράση επί των κυττάρων του αίματος. Οι εμφανώς υγιείς ασθενείς που ενέχοντο στην μελέτη μας έδειξαν δυσανεξία στο πρόβειο τυρί, κατσικίσιο τυρί ,αυγό ,αρνί ,καφέ, σοκολάτα ,φασόλια ζάχαρη και μελιτζάνα. Οι Ι ανωτέρω τροφές αποτελούν βασικές τροφές της Μεσογειακής Διατροφής στην Ελλάδα και η υπερκατανάλωσή τους φαίνεται να δημιουργεί δυσανεξία. Το διατροφικό αυτό τέστ εκτιμά το είδος της επιβραδυνόμενης αντίδρασης που αναπτύσσεται με διαφορετικό μηχανισμό από την κλασσική αλλεργική αντίδραση με την παρουσία των IgE ανοσοσφαιρινών Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η τροφική δυσανεξία δεν αποτελεί αντικατάσταση του αλλεργικού τέστ, αλλά συμπλήρωμα αυτού . Ανακεφαλαιώνοντας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο έντερο είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με λειτουργία εξαρτώμενη από πολλαπλούς παράγοντες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The understanding of the microbial ecology is directly dependant upon involved factors which promote the colonization by the bacterial microflora. Disruption of the bacterial barrier function afforded by the predominant microflora can lead to colonization by pathogenic or opportunistic pathogenic subdominant species. On the first part of this work our study focuses on the microbial profile of the intestinal flora in healthy patients and in patients submitted to ozone therapy . Ozone is a strong broad - spectrum antimicrobial agent and its action is guided against bacteria, fungi, viruses, protozoa and fungi .Inactivation of bacteria by ozone seem to be a complex not yet elucidated processes, especially in the sector of human therapy. Ozone acts against different cellular substances including proteins lipids, peptidoglycans, enzymes and virus capsids. However, microbial inactivation associated with ozone seems to be dependent on several envirommental factors. In our patients ozone was g ...
The understanding of the microbial ecology is directly dependant upon involved factors which promote the colonization by the bacterial microflora. Disruption of the bacterial barrier function afforded by the predominant microflora can lead to colonization by pathogenic or opportunistic pathogenic subdominant species. On the first part of this work our study focuses on the microbial profile of the intestinal flora in healthy patients and in patients submitted to ozone therapy . Ozone is a strong broad - spectrum antimicrobial agent and its action is guided against bacteria, fungi, viruses, protozoa and fungi .Inactivation of bacteria by ozone seem to be a complex not yet elucidated processes, especially in the sector of human therapy. Ozone acts against different cellular substances including proteins lipids, peptidoglycans, enzymes and virus capsids. However, microbial inactivation associated with ozone seems to be dependent on several envirommental factors. In our patients ozone was given for treatment of microbial disbyosis in the intestine associated to different disease states. E.coli and Lactobacillus are predominant in healthy adults. After ozone treatment pathogenic microorganisms such as ,S .aureus and Proteus were completely absent in all cases, as well as the Lactococcus. Species variation and levels of isolated microorganisms were always superior under ozone treatment. Streptococcus levels seems to increase as well .Finally,an increase in the benefic Lactobacillus levels is observed after the end of ozone therapy. However ,the anaerobic C .perfringens does not seem to be influenced from ozone. Other factors or microbial antagonism seem to be crucial in the microbial colonization. Constuctively, effect of ozone for patients treatment seems to be beneficial in cases of intestinal dysbiosis but it must be applied with prudence estimating the global profil of the patient as ozone excess can guide to formation of free radicals or desequilibrum of the intestinal flora. Over the centuries, many scientists have verified a correlation between the consumption of food and an allergic or pseudo- allergic reaction Moreover, a notable reduction of the patient's disturbances is observed after temporary removal of some foods. In this vein, in the second part of this work, we tried to have an estimate of the cytotoxic reactions of some foods on humans. Food-allergens on slides were exposed to the human blood and investigated for food intolerance on the present study. Our tested apparently healthy patients showed a pronounced intolerance in sheep’s cheese, egg white ,egg yolk, lamp, goat cheese, coffee, chocolate, beans, sugar and eggplant (augergine). In Greece, food intolerance seems to be mainly associated with foods reported as Mediterranean Diet foods, as these foods are more frequently consumed in their daily meals. The Dietetic Test evaluates the kind of delayed reactions that can develop through a different mechanism rather than that which is the basis of the prompt IgE mediated allergic reactions. It can therefore be concluded that food intolerance tests are not a substitute for classic allergic tests but can be integrated perfectly into them. WE can assume that knowledge of the microbial intestine must be a multifactorial processus and need further elucidation.
περισσότερα