Επίδραση αζωτούχου και θειικής λίπανσης στην παραγωγή γλυκοσινολικών στους ιστούς της ρόκας (Eruca sativa) και του μπρόκολου (Brassica oleracea var. italica) και επιπτώσεις της ενσωμάτωσης των υπολειμμάτων του μπρόκολου και των γλυκοσινολικών στις μικροβιακές κοινότητες του εδάφους

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

“Biofumigation” is an alternative method to chemical fumigants for controling soil borne pathogens and pests. The term is specifically used to describe the utilization of naturally occurring biotoxic isothiocyanates (ITC) that evolve as hydrolysis products from glucosinolate (GSL)-containing plants or plant products applied to soil. In Mediterranean countries, Brassica species are particularly important vegetables since they are major winter crops and are considered to be rich sources of health promoting substances. After harvesting, the plant residues may be incorporated into the soil. The “biofumigation” potential of these residues depends on various factors that affect the toxicity of the GSL hydrolysis products to soil microorganisms, such as the size of biomass incorporation, the GSL concentration and type and the environmental conditions, . GSL content and profile in Brassica species are influenced by plant factors, such as species and developmental stage, as well as by environme ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/19992
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/19992
ND
19992
Εναλλακτικός τίτλος
Impact of N and S fertilization on GSL content of rocket (Eruca sativa) and broccoli (Brassica oleracea var. italica) and their infuence along with broccoli residues incorporation on soil microbial community
Συγγραφέας
Ομήρου, Μιχαήλ
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εξεταστική επιτροπή
Οιχαλιώτης Κωνσταντίνος
Ασημακόπουλος Ιωάννης
Πασσάμ Χάρολντ-Κρίστοφερ
Μπουράνης Δημήτρης
Παπαδοπούλου Καλλιόπη
Καρπούζας Δημήτρης
Μάσσας Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Γλυκοσινολικά; Δευτερογενείς μεταβολίτες; Υγρή χρωματογραφία; Βιοαπολύμανση; Ρόκα; Μπρόκολο; Αζωτούχος λίπανση; Θειϊκή λίπανση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
242 σ., εικ.