Η συμβολή των καινοτομιών στην οικονομικότητα της βιολογικής παραγωγής

Περίληψη

Η βιολογική γεωργία αποτελεί μια απάντηση στα αδιέξοδα της χημικής γεωργίας καθώς και στις απαιτήσεις των καταναλωτών για ποιοτικά προϊόντα. Εντούτοις, η κερδοφορία των βιολογικών εκμεταλλεύσεων δεν διαφοροποιείται από αυτή των αντιστοίχων συμβατικών. Η υιοθέτηση καινοτομιών είναι σε θέση να βελτιώσει τη σχέση: ποσότητα παραγόμενου προϊόντος προς ποσότητα χρησιμοποιούμενων συντελεστών παραγωγής στις βιολογικές εκμεταλλεύσεις. Η παρούσα έρευνα διερευνά τη συμβολή της υιοθέτησης καινοτομιών στην οικονομικότητα της βιολογικής παραγωγής και επικεντρώνεται στη σημαντικότερη βιολογική καλλιέργεια για την Ελλάδα, την ελιά, στη περιοχή της Μακεδονίας. Οι πτυχές της οικονομικότητας που διερευνώνται είναι τα οικονομικά αποτελέσματα, η κερδοφορία, η αποτελεσματικότητα κέρδους και η συνολική παραγωγικότητα. Με βάση το θεωρητικό πλαίσιο για την καινοτομία, κατά την εμπειρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αναγνωρίστηκαν δέκα καινοτομίες στην καλλιέργεια της βιολογικής ελιάς και κατασκευάστηκε ο «δείκ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Organic farming is a solution to the problems of chemical agriculture and a response to consumer demand for quality products. However, the profitability of organic farms does not exceed that of the conventional counterparts. Adoption of innovations is able to improve the ratio: quantity of output to quantity of inputs used in organic farms. This research investigates the contribution of adoption of innovations in the economics of organic farming and focuses on olive, the most important organic crop for Greece, and on the region of Macedonia. In detail, this research explores the contribution of adoption of innovations in profitability, efficiency and total factor productivity (TFP). Based on the theoretical framework for innovation, ten innovations were identified in the cultivation of organic olive, during the field survey. So, the «innovativeness index» was constructed, as a measure of the extent of adoption of innovations by farmers. Depending on the price of the innovativeness inde ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/19893
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/19893
ND
19893
Εναλλακτικός τίτλος
The contribution of innovations in the economics of organic farming
Συγγραφέας
Καραφύλλης, Χρυσοβαλάντης Χρήστος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική. Τομέας Αγροτικής Οικονομίας
Εξεταστική επιτροπή
Παπαναγιώτου Ευάγγελος
Μάττας Κωνσταντίνος
Ψυχουδάκης Ασημάκης
Σέμος Αναστάσιος
Μαρτίκα-Βακιρτζή Μαρία
Κατρακυλίδης Κωνσταντίνος
Γαλανόπουλος Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Βιολογική γεωργία; Οικονομικότητα; Καινοτομίες; Παραγωγικότητα; Αποτελεσματικότητα; Ελιές
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
273 σ., εικ.