Παραγωγή μίκρο/νάνο-γαλακτωμάτων με βάση το ελαιόλαδο και μελέτη των ιδιοτήτων τους

Περίληψη

Τα μικρο/νανο-γαλακτώματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη βιομηχανία τροφίμων, συμπληρωμάτων και φαρμακευτικών προϊόντων. Λόγω του μικρού μεγέθους σωματιδίων τους μπορούν να οδηγήσουν σε συστήματα χορήγησης βιοδραστικών συστατικών με υψηλή οπτική διαύγεια, καλή κινητική σταθερότητα και υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Η επίτευξη όμως μίας τέτοιας επαρκώς σταθερής δομής έναντι της κινητικής αποσταθεροποίησης και της οξείδωσης καθιστά έναν στόχο/πρόκληση κατά τη διαμόρφωση ενός δομημένου γαλακτώματος. Τα γαλακτώματα τύπου νερό-σε-έλαιο (ν/ε) γενικώς παρουσιάζουν χαμηλή σταθερότητα λόγω της υψηλής κινητικότητας των σταγονιδίων νερού, τα οποία μπορούν εύκολα να κατακρημνιστούν, να κροκιδωθούν ή να συνενωθούν. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι ορισμένες πολυφαινόλες που περιέχονται στο ελαιόλαδο επηρεάζουν τόσο τις ιδιότητες διασποράς όσο και την οξειδωτική σταθερότητα των γαλακτωματοποιημένων συστημάτων ελαιόλαδου ν/ε. Η αποτελεσματικότητά τους να παρατείνουν τόσο την οξειδωτική όσο και την ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Micro/nano-emulsions are of particular interest in the food, supplement and pharmaceutical industries. Due to their small particle size, they can act as delivery systems of bioactive ingredients with high optical clarity, good kinetic stability and high bioavailability. However, achieving such a sufficiently stable structure against kinetic destabilization and oxidation makes it a challenge when formulating a structured emulsion. Water-in-oil (w/o) emulsions generally exhibit low stability due to the high mobility of water droplets, which can easily precipitate, flocculate or coalesce. Recent studies have confirmed that certain polyphenols contained naturally in olive oil affect both the kinetic and the oxidative stability of olive oil emulsified w/o systems. Their effectiveness in prolonging both the oxidative and colloidal stability of emulsions has been related to their surface-active properties and their ability to accumulate at the water/oil interface. However, there are very limi ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/56409
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56409
ND
56409
Εναλλακτικός τίτλος
Formulation of micro/nano-emulsions based on olive oil and study of their properties
Συγγραφέας
Πολυχνιάτου, Βασιλική (Πατρώνυμο: Ηλίας)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Τζιά Κωνσταντίνα
Ωραιοπούλου Βασιλική
Ταούκης Πέτρος
Κορδάτος Κωνσταντίνος
Κροκίδα Μαγδαληνή
Παυλάτου Ευαγγελία
Μαντάλα Ιωάννα
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού ➨ Χημική μηχανική
Λέξεις-κλειδιά
Μικρογαλακτώματα; Νανογαλακτώματα; Ελαιόλαδο; Φαινολικά; Σταθερότητα; Διαγράμματα φάσης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.