Ποντιακή κουζίνα: διατροφικά ευρήματα και προκλήσεις της γαστρονομικής κληρονομιάς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας

Περίληψη

Η Ποντιακή Κουζίνα (ΠΚ) υψώνεται ως ένα μοναδικό μνημείο γεύσεων, μαρτυρώντας την πλούσια ιστορία και τον αστείρευτο πολιτισμό του ποντιακού Ελληνισμού. Σφυρηλατημένη μέσα από αιώνες εμπειρίας και προσαρμογής, η ΠΚ ξεχωρίζει για την ιδιότυπη ταυτότητά της, η οποία διαμορφώθηκε από το περιβάλλον του Πόντου, την αλληλεπίδραση με σύνοικους λαούς και την αστείρευτη δημιουργικότητα του ποντιακού Ελληνισμού. Παρότι η ΠΚ διαθέτει μια πλούσια ιστορία και ιδιαίτερη ταυτότητα, παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στο ευρύτερο ελληνικό κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα διδακτορική εργασία σκοπεύει στην ανάδειξη και αξιοποίηση της ΠΚ, αποκαλύπτοντας τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και την αξία της.H πολυπλοκότητα του θέματος και η ανάγκη για ολιστική θεώρηση, οδήγησαν στην επιλογή μεικτής μεθοδολογίας. Εφαρμόσθηκε η μέθοδος της συγκλίνουσας παράλληλης σχεδίασης, συλλέγοντας ταυτόχρονα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Η έρευνα εστίασε στα χαρακτηριστικά της ΠΚ, όπως οι τεχνικές παραγωγής και η διατρο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Pontic Greek Cuisine (PGC) emerges as a distinct and flavorful expression of regional Greek gastronomy. It stands as a testament to the rich history and enduring cultural heritage of the Pontic Greeks. For centuries, the Pontic Greeks, descendants of Greeks inhabiting the Black Sea region of Pontus, have crafted a culinary tapestry woven with experience, adaptation, and ingenuity. Despite its rich history and unique identity, PGC remains a hidden gem, largely unknown to the wider Greek population. This thesis aims to bridge this gap by promoting and exploring PGC, shedding light on its unique characteristics and significance. The complexity of the topic necessitated a comprehensive understanding, promoting a parallel convergent mixed-methods approach. This involved simultaneous collection of quantitative and qualitative data to delve into various aspects of PGC. One key focus of this thesis was investigating the characteristics of PGC, specifically production techniques and the nutriti ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/56043
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56043
ND
56043
Εναλλακτικός τίτλος
Pontic Greek cuisine: nutritional insights and preservation challenges of culinary heritage in Western Macedonia region, Greece
Συγγραφέας
Κεραμάρης, Αχιλλεύς (Πατρώνυμο: Θωμάς)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Εξεταστική επιτροπή
Μητλιάγκα Παρασκευή
Σαββίδης Θωμάς
Κασαπίδου Ελένη
Αμανατίδου Ελισάβετ
Τσακίρης Ιωάννης
Χατζηλαζάρου Αρχοντούλα
Λαλάς Σταύρος
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ΤέχνεςΆλλες Ανθρωπιστικές Επιστήμες ➨ Λαϊκός πολιτισμός
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Ποντιακή κουζίνα; Γαστρονομική κληρονομιά; Διατροφική αξία; Παραδοσιακά τρόφιμα; Πόντος; Δυτική Μακεδονία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)