Διερεύνηση της βιοδραστικότητας και του μικροβιώματος του ελληνικού μελισσόψωμου

Περίληψη

Το μελισσόψωμο (ΜΨ) είναι το μοναδικό ζυμωμένο προϊόν της κυψέλης και προκύπτει από τη γύρη που η μέλισσα συλλέγει και αποθηκεύει στην κηρήθρα εμβολιάζοντάς τη με μικροοργανισμούς του μικροβιώματος της. Για τη μέλισσα αποτελεί την κύρια πηγή πρωτεϊνών, λιπών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων και είναι πλούσιο σε φυτοχημικά όπως οι πολυφαινόλες. Η ζύμωση συντηρεί και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών της γύρης, το δε μικροβίωμα του ΜΨ θεωρείται ότι εμπλουτίζει το προϊόν με θρεπτικές και βιοενεργές ουσίες. Στην έρευνα αυτή 18 δείγματα ελληνικού ΜΨ καθώς και 2 δείγματα γύρης μελισσών ΓΜ, ποικίλης βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης, αξιολογήθηκαν για τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες, την αντιοξειδωτική τους δράση, τη συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά (TPC) και τη συνολική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή (TFC). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα δείγματα ασκούν ανασταλτική και τα περισσότερα από αυτά βακτηριοκτόνο δράση καθώς και σημαντική αντιοξειδωτική δράση, η οποία ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Bee bread (BB) is the only fermented product of the hive and is considered a functional food for its nutritional and health benefits. Honey bees produce BB by inoculating the pollen they collect and store in the honeycomb with their own microbiota. BB constitutes the bee’s main source of proteins, fats, vitamins and trace elements and also contains a plethora of valuable phytochemicals such as polyphenols. Fermentation preserves and increases the bioavailability of pollen nutrients and BB microbiome is thought to enrich the product with both nutrients and bioactive substances. In this study 18 samples of Greek BB as well as 2 bee collected pollen (BCP) samples, of diverse botanical and geographical origin, were evaluated for their antibacterial properties, antioxidant activity, total phenolic content (TPC) and total flavonoid content (TFC). All samples exerted inhibitory and most of them bactericidal activity as well as significant antioxidant activity, which is related to their botan ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 9/2025)
DOI
10.12681/eadd/55801
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55801
ND
55801
Εναλλακτικός τίτλος
Investigation of Greek bee bread bioactivity and microbiome
Συγγραφέας
Ασούτης-Διδάρας, Νικόλαος (Πατρώνυμο: Πέτρος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων - Μοριακής Βακτηριολογίας - Ιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Μόσιαλος Δημήτριος
Χατζήνα Φανή
Γιαβάσης Ιωάννης
Πουρνάρας Σπυρίδων
Αμούτζιας Γρηγόριος
Πατεράκη Χρυσάνθη
Παπαχριστοφόρου Αλέξανδρος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΙατρική Βιοτεχνολογία ➨ Ιατρική βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Μελισσόψωμο; Βιοδραστικότητα; Μικροβίωμα; Ζύμωση; Γύρη; Αντιβακτηριακή; Αντιοξειδωτική; Αντι-ιική; Λειτουργικό τρόφιμο
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.