Η σημασία της περιεκτικότητας πρωτεϊνών της γύρης στην ανάπτυξη, αναπαραγωγή και παραγωγικότητα των μελισσών (Apis mellifera L.)

Περίληψη

ΠΕΡΙΛΗΨΗΗ επίδραση της περιεκτικότητα πρωτεϊνών της γύρης στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την παραγωγικότητα των μελισσών (Apis mellifera L.), ήταν το αντικείμενο της παρούσας έρευνας. Η γύρη συλλέχθηκε από πέντε μελίσσια χρησιμοποιώντας εσωτερικές γυρεοπαγίδες πυθμένα κάθε δεύτερη ημέρα, όπου το 10% της συλλεγόμενης γύρης διαχωρίστηκε ανάλογα με το χρώμα, το σχήμα και τη μορφή, ώστε να προσδιοριστούν τα φυτά που επισκέπτονται οι μέλισσες, ενώ το υπόλοιπο της γύρης αναμίχθηκε. Πραγματοποιήθηκε χημική ανάλυση πρωτεϊνών και μέτρηση υγρασίας στην ξεχωρισμένη και στην ανάμικτη γύρη. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στη γύρη αποτελεί το βασικό συστατικό της χημικής σύνθεσής της, και ο προσδιορισμός της είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στη διερεύνηση της επίδρασής της στα μελίσσια. Κάθε μήνα τα μελίσσια επιθεωρούνταν και καταγραφόταν η έκταση του γόνου, ο πληθυσμός, η κατάσταση υγείας των μελισσιών και η αποθηκευμένη ποσότητα μελιού και γύρης. Η γύρη από διάφορα βοτανικά είδη έχει διαφορετική περιεκ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

ABSTRACTThe impact of the protein content of pollen on the development, reproduction and productivity of the honey bee (Apis mellifera L.) was the subject of this research. The pollen was collected from five bee colonies using inside pollen-traps every second day, 10% of the collected pollen was separated according to colour, shape and structure so as to identify the visited plants, the rest of the pollen was mixed. Of the mixed and the separated pollen, a chemical analysis for protein and water content was conducted. The protein and other constitutes in pollen are the basic chemical composition, and their determination is useful for the establishment of its impact on the bee colonies. Every month the bee colonies were inspected and recorded the amount of brood, the population, the colony hygiene and the honey and pollen stored. Pollen from various botanical species has different protein content for the honey bee and that affects the growth and the productivity of the bee colony. In t ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/36760
ND
36760
Εναλλακτικός τίτλος
The impact of the protein content of pollen on the development, reproduction and productivity of honey bee (Apis mellifera L.)
Συγγραφέας
Ράντεβ, Ζέκο Ράντεβ
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου. Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας
Εξεταστική επιτροπή
Θρασυβούλου Ανδρέας
Τανανάκη Χρυσούλα
Παπαδόπουλος Ηλίας
Χαριζάνης Πασχάλης
Μολασιώτης Αθανάσιος
Γούναρη Σοφία
Ντότας Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Γύρη; πρωτεϊνικό περιεχόμενο; ανάπτυξη μελισσιών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
xii, 105 σ., εικ., πιν., γραφ., ευρ.