Επίδραση των μηκυτιασικών β-γλυκανών απο φυσικές πηγές στο γενωμικό και μεταβολομικό αποτύπωμα του εντερικού μικροβιώματος

Περίληψη

Τα μανιτάρια παρουσιάζουν ένα σημαντικό ρόλο στη λειτουργικότητα του μικροβιώματος του εντέρου, έναν κρίσιμο παράγοντα για τη συνολική υγεία του ξενιστή. Αυτού του είδους οι μύκητες αποτελούν πλούσιες πηγές διαιτητικών ινών, ιδίως των βήτα-γλυκανών. Οι βήτα-γλυκάνες παραμένουν άπεπτες στο παχύ έντερο, όπου υφίστανται ζύμωση από το μικροβίωμα του εντέρου, ενισχύοντας έτσι τους πληθυσμούς των ευεργετικών βακτηριδίων σημαντικών για την υγεία, όπως τα γένη Bifidobacterium και τα Lactobacillus. Επιπλέον, τα μανιτάρια περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, όπως τερπενοειδή, αμινοξέα και πολυφαινόλες, που έχουν ρυθμιστικές επιδράσεις στην ανοσοαπόκριση του εντέρου, μειώνοντας τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις και ενισχύοντας το βλεννογόνο. Επομένως, η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγική διατροφική παρέμβαση για την ενίσχυση των ευεργετικών μικροοργανισμών του εντερικού μικροβιώματος, με ελπιδοφόρες επιπτώσεις στη συνολική υγεία του ξενιστή. Είναι γνωστό ότι o εντερικός μικροβιόκοσ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Mushrooms assume a notable role in shaping the composition and functionality of the gut microbiota, a pivotal determinant of overall health. These kinds of fungi are rich sources of dietary fiber, notably beta-glucans. Beta-glucans, remain indigestible in the colon where they undergo fermentation by the gut microbiota, thus enhancing populations of beneficial bacterial communities important for health such as Bifidobacterium and Lactobacillus. Furthermore, mushrooms contain bioactive compounds such as terpenoids, amino acids and polyphenols, exerted regulatory effects on the gut immune response, dampening inflammation, and bolstering the mucosal barrier. Hence, the consumption of mushrooms emerges as a strategic dietary intervention for fostering a resilient and diverse gut microbiota, with promising implications for overall health and disease mitigation. The gut microbiota is known to contribute to the organism's defence against invading pathogens, to boost the immune function, to reg ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 10/2025)
DOI
10.12681/eadd/54763
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54763
ND
54763
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of muschrooms β-glucans on gut microbiome's metabolome & metataxonome
Συγγραφέας
Χριστοδούλου, Παράσχος (Πατρώνυμο: Ανδρέας)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Γεωργιάδης Παναγιώτης
Καρπούζας Δημήτριος
Ζερβού Μαρία
Ψαρρά Άννα-Μαρία
Λιαδάκη Καλλιόπη
Βασιλειάδης Σωτήριος
Πλέτσα Βασιλική
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Εντερικό μικροβίωμα; Μεταβολομική ανάλυση; Μεταταξονομική ανάλυση; Πρεβιοτικά; Προβιοτικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.