Περίληψη
Εισαγωγή: Ο ύπνος είναι μια σημαντική διαδικασία και η απουσία του, ή οι διαταραχές του, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση αιματολογικών, μεταβολικών και ενδοκρινικών διαταραχών με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Σκοπός: Να μελετηθούν και να διερευνηθούν οι συνήθειες του ύπνου και του τρόπου ζωής, σε ενήλικες εργαζόμενους με κυκλικό ή χωρίς κυκλικό ωράριο εργασίας και σε παιδιά και να γίνει συσχέτιση τους με τους αιματολογικούς και βιοχημικούς τους δείκτες. Να διερευνηθεί η συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και των συνηθειών του ύπνου. Επίσης να διερευνηθεί η επίδραση μιας παρέμβασης αλλαγής στις συνήθειες του ύπνου και πώς αυτή συσχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης αιματολογικών και μεταβολικών διαταραχών. Μεθοδολογία: Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, στο οποίο καταγράφηκαν οι συνήθειες του ύπνου και οι διατροφικές συνήθειες. Προηγήθηκε πιλοτική φάση της μελέτης, και διερευνήθηκε η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του. Συμπληρώθηκε από 354 ενήλικες και παιδιά και αντλήθηκαν πληροφο ...
Εισαγωγή: Ο ύπνος είναι μια σημαντική διαδικασία και η απουσία του, ή οι διαταραχές του, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση αιματολογικών, μεταβολικών και ενδοκρινικών διαταραχών με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Σκοπός: Να μελετηθούν και να διερευνηθούν οι συνήθειες του ύπνου και του τρόπου ζωής, σε ενήλικες εργαζόμενους με κυκλικό ή χωρίς κυκλικό ωράριο εργασίας και σε παιδιά και να γίνει συσχέτιση τους με τους αιματολογικούς και βιοχημικούς τους δείκτες. Να διερευνηθεί η συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και των συνηθειών του ύπνου. Επίσης να διερευνηθεί η επίδραση μιας παρέμβασης αλλαγής στις συνήθειες του ύπνου και πώς αυτή συσχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης αιματολογικών και μεταβολικών διαταραχών. Μεθοδολογία: Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, στο οποίο καταγράφηκαν οι συνήθειες του ύπνου και οι διατροφικές συνήθειες. Προηγήθηκε πιλοτική φάση της μελέτης, και διερευνήθηκε η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του. Συμπληρώθηκε από 354 ενήλικες και παιδιά και αντλήθηκαν πληροφορίες, για τους βιοχημικούς και αιματολογικούς δείκτες, στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι ενήλικες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με γνώμονα την νυχτερινή εργασία. Πραγματοποιήθηκε επίσης μελέτη παρέμβασης, σε ομάδες συμμετεχόντων, οι οποίοι τροποποίησαν τις συνήθειες του ύπνου τους, ώστε να μετρηθούν οι δείκτες νοσηρότητας πριν και μετά την παρέμβαση. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν την τροποποίηση στην ώρα κατάκλισης, την ύπαρξη φωτός, χαλαρωτικής και ροκ μουσικής κατά τη διάρκεια του ύπνου, για επτά ημέρες. Έγιναν λήψεις αίματος πριν και μετά την κάθε παρέμβαση. Αποτελέσματα: Τα ερωτηματολόγια έχουν πολύ ικανοποιητικές ιδιότητες αποτύπωσης του ύπνου και της διατροφής, τόσο όσον αφορά στην αξιοπιστία όσο και στην εγκυρότητα. Βρέθηκε ότι οι εργαζόμενοι με κυκλικό ωράριο κοιμόντουσαν πιο αργά και είχαν κατά μέσο όρο μικρότερη διάρκεια ύπνου, (p:0,004). Επίσης είχαν πιο αυξημένες τιμές σιδήρου (p:0,042), οι οποίες συνδέονται με τη φλεγμονώδη απόκριση και πιο μειωμένες τιμές ηλεκτρολυτών υποδηλώνοντας την απορρύθμιση της ομοιόστασης τους, η οποία εξαρτάται από τους κιρκάδιους ρυθμούς. Τέλος οι συνήθειες του ύπνου, προέκυψε ότι συσχετίζονται (p≤0,05), με τη γλυκόζη νηστείας, τους δείκτες φλεγμονής (CRP), το λιπιδαιμικό προφίλ (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL) και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.Όσον αφορά την παρέμβαση, διαπιστώθηκε μείωση των επιπέδων γλυκόζης (p<0,01), στην ομάδα που κοιμήθηκε με φως, αλλά αύξηση των επιπέδων της όταν άκουγαν ροκ μουσική όυαν κοιμόντουσαν. Τα επίπεδα CRP μειώθηκαν μετά το τέλος της παρέμβασης, τόσο στους συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν με αναμμένο φως (p:0,013), όσο και σε εκείνους που κοιμήθηκαν ακούγοντας χαλαρωτική μουσική (p:<0,001). Τα τριγλυκερίδια (p:0,004) και η ολική χολερυθρίνη (p:0,020), παρουσίασαν αύξηση της μέσης τιμής στην ομάδα που κοιμήθηκε ακούγοντας ροκ μουσική. Τέλος διαπιστώθηκε ότι η εργασία με βάρδιες επηρεάζει και τις διατροφικές συνήθειες. Όμως και οι διατροφικές συνήθειες βρέθηκε ότι επηρεάζουν τον ύπνο. Συμπεράσματα: Οι συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, η έκθεση σε παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και η υιοθέτηση ανθυγιεινών τρόπων διατροφής, έχουν αντίκτυπο στην σωματική, ψυχολογική και πνευματική υγεία.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Introduction: Sleep is an important process, and its absence or its disturbances, can lead to the development of hematological, metabolic and endocrine disorders with serious health consequences. Aim: To study and investigate sleep and lifestyle habits in adults, shift workers and non-shift workers and children and to correlate them with their hematological and biochemical markers, also to investigate the correlation between dietary habits and sleep habits. Finally, the aim was to investigate the effect of an intervention to change sleep habits and how this correlates with the risk of hematological and metabolic disorders. Methodology: A structured questionnaire was used, which covered sleep habits and dietary habits. The pilot phase of the study was preceded, and its reliability and validity was investigated. The questionnaire was completed by 354 adults and children and at the same time information was obtained, concerning the results of biochemical and hematological tests. The samp ...
Introduction: Sleep is an important process, and its absence or its disturbances, can lead to the development of hematological, metabolic and endocrine disorders with serious health consequences. Aim: To study and investigate sleep and lifestyle habits in adults, shift workers and non-shift workers and children and to correlate them with their hematological and biochemical markers, also to investigate the correlation between dietary habits and sleep habits. Finally, the aim was to investigate the effect of an intervention to change sleep habits and how this correlates with the risk of hematological and metabolic disorders. Methodology: A structured questionnaire was used, which covered sleep habits and dietary habits. The pilot phase of the study was preceded, and its reliability and validity was investigated. The questionnaire was completed by 354 adults and children and at the same time information was obtained, concerning the results of biochemical and hematological tests. The sample of adults was divided into two groups based on shift work. During the research, an intervention study was conducted, which was carried out on groups of participants, with the aim of modifying and modulating their sleeping habits in a specific way, in order to measure and compare morbidity indicators before and after the intervention. The participants changed bedtime, slept with lights on, and listed relaxing and rock music during sleep for seven days. Blood samples were taken before and after each intervention. Results: The pilot study showed that the questionnaires have very satisfactory properties of capturing sleep and diet, both in terms of reliability and validity. It was found that shift workers slept later (p<0.001) and had on average shorter sleep duration (p:0.004). They were also found to have more elevated values of iron (p:0.042), which is associated with inflammatory response, and more reduced values of electrolytes which indicates the dysregulation of their homeostasis which are depended on circadian rhythms. Regarding sleep habits were found to be correlated (p≤0.05), with fasting glucose, inflammatory markers (CRP), lipid profile (cholesterol, triglycerides, HDL, LDL) and Red Blood Cells. After modifying sleep habits in the intervention, there was a decrease in glucose levels (p<0.01) in the group that slept with light but an increase in glucose levels was observed, when the volunteers listened to rock music during their sleep. CRP levels also decreased after the end of the intervention in both participants who slept with the light on (p:0.013) and those who slept listening to relaxing music (p:<0.001). Triglycerides (p:0.004) and Total Bilirubin (p:0.020), showed an increase in the mean value in the group that slept listening to rock music. Finally, it was found that shift work also affects eating habits. However, dietary habits were also found to affect sleep Conclusions: Modern lifestyle habits, exposure to factors that affect sleep quality and adopting unhealthy eating habits, have an impact on our physical, psychological and spiritual health.
περισσότερα