Μελέτη της διατροφικής αξίας και της επίδρασης στην υγεία λειτουργικών τροφίμων που προέρχονται από αξιοποίηση αγροτοβιομηχανικών υποπροϊόντων

Περίληψη

Τα τελευταία έτη το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει ενταθεί γύρω από την ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων, μέσω αξιοποίησης των υποπροϊόντων της επεξεργασίας τροφίμων, τα οποία έχουν εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά, ως ανταπόκριση στις αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες για νέα υγιεινά τρόφιμα. Ταυτόχρονα, μια πληθώρα in vitro πειραματικών, επιδημιολογικών και κλινικών μελετών καταδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν, τόσο για τη διατήρηση της υγείας, όσο και για την πρόληψη χρονίων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακή νόσος, σακχαρώδης διαβήτης), στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Ένα πλήθος φυσικών λειτουργικών τροφίμων, που αποτελούν μέρος της Μεσογειακής Διατροφής έχουν εκτενώς μελετηθεί και αναδειχθεί για τα οφέλη που παρέχει η συχνή κατανάλωση τους, στη μείωση των δεικτών νοσηρότητας στον πληθυσμό. Παρόλο που τα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν τη βιοδραστικότητα μεμονωμένων φυσικών λειτουργικών τροφίμων είτε υποπροϊόντων αυτών, ιδια ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In recent years, scientific interest has intensified around the development of innovative functional foods, through the utilization of food processing by-products, which have entered the global market dynamically, in response to the growing consumer needs for new healthy foods. At the same time, a plethora of in vitro experimental, epidemiological and clinical studies demonstrate the beneficial role they can play, both in maintaining health and in preventing chronic diseases (eg cardiovascular disease, diabetes mellitus), in the context of a balanced diet. A number of natural functional foods, which are part of the Mediterranean diet have been extensively studied and highlighted for the benefits provided by their frequent consumption, in reducing morbidity rates in the population.Although the existing scientific data indicate the bioactivity of individual natural functional foods or their by-products, it is of particular interest to investigate the biological role of innovative functio ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/51802
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51802
ND
51802
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the nutritional value and the effect on health of functional foods derived from the utilization of agro-industrial by-products
Συγγραφέας
Παπαγιάννη, Όλγα (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Κουτελιδάκης Αντώνιος
Καψοκέφαλου Μαρία
Καραντώνης Χαράλαμπος
Αργυρίου Αναγνώστης
Γκιαούρης Ευστάθιος
Γιαγκίνης Κωνσταντίνος
Γκατζιώνης Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Διατροφή και Διαιτολογία
Λέξεις-κλειδιά
Λειτουργικά τρόφιμα; Διατροφική αξία; Επίδραση στην υγεία; Αξιοποίηση αγροτο-βιομηχανικών υποπροϊόντων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)